Let’s go to CASTELLO DI SAN GIUSTO, TRIESTE, ITALY with kid(s) !

Putujemo. U Valenciju. Iz Trsta. Dječje pjesmice su na repeatu već preko 2 sata (apeliram na izdavače da češće izdaju nove albume dječjih pjesmica kako bi spriječili nuspojave kod roditelja :)) Let je tek kasno navečer pa ćemo dan iskoristiti za posjet Trstu. Nisam uopće pripremljena za Trst. Idemo na blef pa kuda nas put nanese (osim u Miramare … za njega želim cijeli dan … razlog da se vratimo u Trst). Nemam velika očekivanja. U Trstu sam zadnji put bila kao mala, mala klinka ( nisam od tada puno narasla 😉 ) i sjećam se uglavnom Ponterossa i shoppinga tamo. Ali hajdemo vidjeti što nam Trst nudi …

Mali putnik.
Malo veći putnik.
Mali je zaspao… Brzo upali normalan radio … 🙂

Za prvu postaju u Trstu odluka pada na dvorac San Giusto. Da budem iskrena odluka za San Giusto potaknuta je postom o Trstu od Kruzova, jer kad već nisi pripremljen onda slušaš pametnije i iskusnije :). I bingo, eto nas. Put do dvorca je dobro označen kroz cijeli grad tako da nakon što pratiš table za centar, “sretneš” i table za Castello di San Giusto i ne možeš fulati. Sparkirali smo se odmah uz zidine dvorca na parkingu koji se ne plaća. Krećemo.

S vanjske strane zidina.
Na ulazu u San Giusto.

Na strmom brdu iznad središta grada, smjestio se jedan od dva poznata tršćanska dvorca. Izgradili su ga Mlečani tijekom srednjeg vijeka na mjestu gdje su još Rimljani imali svoju utvrdu. Tijekom borbi za vlast, u 14. stoljeću je srušen, da bi ga habsburški vladar Friedrich II. obnovio u drugoj polovici 15. stoljeća. Kasnije je dodatno učvršćivan, pa i danas djeluje masivno i moćno. Ispred njega nalaze se stari stupovi i kamenje, koji potječu još iz rimskoga doba.

Ulaz u dvorac je 3 EUR za odrasle a klinci do 6 godina ne plaćaju. Nešto je skuplje ako se uzima i ulaznica za muzej. Mi smo i onako ovdje uglavnom zbog pogleda, a i kako još danas imamo dosta toga za obići muzej ćemo preskočiti i popeti se na vidikovac.

Pogled na Trst sa zidina Castella di San Giusto.
Oduševljenje.
Rimski ostaci.

Već ovdje mi je jasno da sam prema Trstu bila potpuno nepravedna kada nisam imala velika očekivanja. Trst je prekrasan. I velik. I toliko puno više od Ponterossa. I traperica koje smo svojedobno tamo kupovali. Tin je ugledao more i to je dovoljno da do kraja dana barem 500 puta pita kada se idemo kupati. Srećom svakih par koraka si nađe nešto zanimljivo pa kratkotrajno zaboravi piliti za kupanje.

Mah mah.
Da ga pustiš počupao bi svaki i jedan listić…
Za sreću i igru je dovoljno nekoliko kamenčića …
Sreća i igra traju dok mali ne odluči kamenčiće natrpati u usta …
Ubaci kovanicu za sreću …
Sad bi ju možda ipak radije izvadio …
Topovi, puške i oružje su uvijek zabavni.
Rimski ostaci.
Rimski ostaci …
Najzabavnije je oponašati većeg brata u nečemu što još sam ne mogu …

Eto to je to od našeg posjeta dvorcu. Mene osobno unutarnji dio nije nešto previše fascinirao ali budući da smo ovdje došli zbog pogleda na grad dajem mu čistu peticu. Mislim da se isplati dati 3 Eur za ovaj zaista sjajan pogled na grad i da je ovo zaista lijepo utrošenih sat i pol do dva. Krećemo sad u grad na klopicu i vidjeti što nam sve grad nudi …

Stay tuned … Trst slijedi uskoro … :*

One thought on “Let’s go to CASTELLO DI SAN GIUSTO, TRIESTE, ITALY with kid(s) !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s