Let’s go to MOSTA, MDINA & RABAT, MALTA with kid(s) !

U mjestu Mosta najznačajniji “stanovnik” je Rotunda Mosta, crkva s ogromnom kupolom čiji dizajn je inspiriran rimskim Panteonom. Kupola je visine 61m, promjera 39,6m i smatra se trećom najvećom samostojećom kupolom na svijetu. Za vrijeme mise, 1942. godine bomba je kroz kupolu pala u crkvu i nije eksplodirala, smatra se čudom jer je u crkvi bilo 300 ljudi i nitko nije nastradao. Odmah do crkve nalazi se sklonište iz II. svjetskog rata. Posebno se naplaćuje ulaz u crkvu, balkon i sklonište ili možete uzeti grupnu ulaznicu koja sve ovo uključuje. Mi smo posjetili crkvu i popeli se na gornju terasu i balkon (5 EUR odrasla osoba, djeca gratis) a sklonište smo ovog puta preskočili.

Rotunda de Mosta.

Ispred ulaza u crkvu.

Penjemo se na balkon.

Pogled na unutrašnjost crkve s balkona.

Kupola.

Pogled na Mostu s terase Rotunde.

Mosta.


Mdina je grad u samom središtu otoka i nekada je bio glavni grad Malte. Pojavom Malteškog reda, vitezovi su shvatili da bi bilo dobro imati pristup moru i biti bliže svojim brodovima pa su glavni grad preselili u Vallettu. Mdina se još naziva i silent city jer u njoj nema prometa odnosno autom u grad mogu ući samo stanovnici. Za turiste nude vožnju i razgledavanje konjima i kočijom, ali gradić je malen i sve se može na pješke. U vrijeme naše šetnje Mdinom naletjeli smo na malteško vjenčanje ispred katedrale u Mdini. 31.03. je inače na Malti Dan slobode. Praznik kojim se obilježava povlačenje britanskih trupa i mornarice s teritorija Malte.
Rabat je grad odmah do Mdine, zapravo čim izađete iz zidina Mdine nalazite su u Rabatu. Najpoznatija znamenitost grada je nekropola St. Paul’s Catacombs te istoimena crkva. Tu se nalazi i pećina u kojoj je sveti Pavao živio i propovijedao za vrijeme boravka na Malti.

Pogled na Medinu.

Rabat.

Ulaz u Medinu.

Uličicama Medine.

Katedrala u Medini.

Pogled iz Medine.

Stay tuned … New adventures soon … :*

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s