Let’s go to AQUARIUM KARLOVAC, CROATIA with kid(s) !

Hey ekipica … Kaj ima … Danas vas vodimo u Aquarium Karlovac. Dečki su birali današnji izlet pa nije ni čudo da je povezan s ribom 🙂 . Karlovac je od Zagreba udaljen svega nekih 50-tak kilometara i smješten je na četiri prekrasne rijeke (Kupa, Korana, Mrežnica i Dobra). Hrvatska je jedna od europskih zemalja s najbogatijom riječnom florom i faunom, a upravo grad Karlovac, kao grad na četiri rijeke,  je pravo  mjesto za prezentaciju prirodnog bogatstva hrvatskih slatkih voda. Ideja o izgradnji akvarija u Karlovcu nastala je iz želje da se ta  bogata prirodna i kulturna baština, posebno element vode, transformira u prepoznatljivu atrakciju. Grad Karlovac prija­vio je projekt na prvi objavljeni natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava iz strukturnih fondova Europske unije. Europska unija je prepoznala ideju i odlučila podržati projekt uvrstivši ga u 15 odabranih od ukupno 144 pristigle projektne prijave. Svaki grad Karlovačke županije ima jednu svoju rijeku – Ozalj Kupu, Duga Resa Mrežnicu, Slunj Koranu, a Ogulin Dobru. Sve četiri rijeke susreću se u Karlovcu. Pa hajdemo baciti pogled na ovo zanimljivo mjesto. Više informacija na web stranici http://aquariumkarlovac.com/.

2

Odmah na ulazu stoji obavijest da je preporučljivo biti što tiši i uživati u zvukovima vode, prirode i životinja koji vas okružuju cijelim putem kroz akvarij. Evo kako je Tin bio tih i ne pričao : ” Gle mama riba! / Kako se zove ? / Koja je to riba ? / Gdje spava ? / Da li riba pije vodu ? / Da li riba pliva unatrag ? / Gdje je njena mama ? / Što jede riba ? / Stvaaarno nekad jede drugu ribu … Pa kaj nisu one prijatelji ? ” I još desetak različitih pitanja … ( omg nismo ni znali pola odgovora koji bi ga zadovoljili ), plus stalna želja i potreba da i on pliva s ribicama uz dodatak trčkaranja okolo i eto nam jednog veselog popodneva. 🙂

35

“Mama gle planina, ajmo se penjati”

“To je mala umjetna planina ne možemo se tu penjati”

“Ok ali možemo se sakriti tati”

I eto nas. Skrivamo se. 🙂

Akvarij predstavlja floru i faunu hrvatskih rijeka i jezera, geološku prošlost, tradicijsku kulturu i povijest porječja četiriju karlovačkih rijeka. Posjetitelji mogu ra­zgledati bogatstvo života u rijekama i jezerima, odnosno primjerke više od stotinu slatkovodnih ribljih vrsta, od čega 40-tak endemskih.

28

24

23

3

15

8

19

25

U sastavu akvarija nalazi se niz drugih sadržaja: kongresna dvora­na, edukativni centar, znanstveno istraživački centar, uredski i ugostiteljski dio.

Na kraju našeg posjeta, Tin je dobio i diplomu od ljubaznog osoblja ( ‘jer je tako puno naučio) :). Možemo reči da je ovo simpatično mjesto koje vrijedi posjetiti, a i nije preveliko, za obilazak vam treba nekih sat vremena što je isto super ako sa sobom imate manje klince. Uglavnom definitivno se isplati posjetiti ovo mjesto.

Stay tuned … Nove avanture uskoro … :*

3 thoughts on “Let’s go to AQUARIUM KARLOVAC, CROATIA with kid(s) !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s