Let’s go to ROVANJSKA, CROATIA with kid(s) !

Rovanjska it is … Eto nekim ludim slučajem je ispalo da je i jednom i drugom malcu Rovanjska bila prvo more … Rovanjska je malo mjesto u uvali na samom kraju podvelebitskog kanala u blizini Zadra. Super stvar kod Rovanjske je da kad ideš iz smjera Zagreba, izađeš iz tunela  Sv. Rok i eto te … Simple as that … Druga stvar kod Rovanjske je ta da se osjećamo kao da smo doma jer najviše ljudi u Rovanjskoj ljeti je s područja Zagreba i Velike Gorice (sad koliko ti to paše ili ne… je druga stvar 😉 ). Nama je eto u Rovanjskoj nekako baš “cozy” pa se često vračamo. Iako  koliko god mi odgovara da je tako sva nekako mirna i pitoma i ne baš prenapučena, voljela bih da ima ipak mrvicu više nekih sadržaja, mislim da istog malo nedostaje, ali opet s druge strane onda to možda ne bi bilo to. Blizina Velebita obogaćuje ovaj kraj svojim parkovima, pećinama, šetnicama i biciklističkim stazama pa se to eto tako nekako kompenzira.

1
Pogled na Rovanjsku 

2

edf
Daj prestani me slikat, hoću na plažu 
dav
U Rovanjskoj je sve na pješke, tako da vam auto neće trebati 
dav
Pogled na Velebit 
dav
More je bilo mrvicu hladnjikavo prva 2 dana 

dav

dav
Naš mali kakadu … 

fbt

dav

dav

14
I najbolji frend ljetuje u Rovanjskoj … Sreća do neba 
dav
Prvi put u moru 

dav

fbt

dav

dav

fbt

dav

dav

edf

28

Ako se odlučite za šetnju Rovanjskom rivom obavezno se zaustavite pored crkvice Sv. Jurja. Crkva Sv. Jurja smještena je uz samu morsku obalu. Sačuvana je u svom prvotnom obliku polukriža sa karakterističnom kupolom u obliku elipse i bačvastim svodom. Crkva je pravi biser starohrvatske sakralne arhitekture i zamišljena je kao veliki sunčani sat i kalendar. Stručnjaci nagađaju da je podignuta između 9. i 11. stoljeća i svrstavaju je u red njezinih srodnih ljepotica kao što su Sv. Križ u Ninu i Sv. Pelegrin u Savru. Izgraditi nešto takvo prije više od tisuću godina, predstavljalo je u svakom slučaju pozamašan arhitektonski poduhvat, koji je zahtijevao velika predznanja iz astronomije i matematike. Danas je crkvica sv. Jurja zaštićeni spomenik nulte kategorije i kulturna baština RH.

30

dav

dav

dav

Preko puta crkvice nalazi se mala lučica i šetnica.

dav

dav

dav

dav

dav

dav

dav

dav

fbt

fbt

Nije rijetkost da u Rovanjskoj puše … Tako da često možete očekivati ovakve prizore … Ne moram ni spominjati da dokle god voda nije prehladna valovi predstavljaju neopisivu radost i veselje klincima.

dav

dav

52

Zalasci sunca u Rovanjskoj su zaista nešto posebno …

sdr

59

61

62

Moram samo spomenuti da ovo nije bio baš najobičniji tjedan u Rovanjskoj … Bio je to tjedan u kojem je Hrvatska igrala polufinale i finale svjetskog u Rusiji pa je samim time sve u tom tjednu bilo podređeno nogometu … ( blago meni s 3 muška u kući 🙂 ) … Frendovi koji su dolazili na vikend do nas imaju člana koji je bio tolko “lud” da je proveo cca 45 min da ugura svoju gigantsku telku u auto ( nije to baš lako uz dječju sjedalicu, dijete, ženu i hrpu stvari koje one nose 🙂 ) jer “onak nebum gledao finale na nekoj maloj kutijici” . Srećom je uspio jer bi u protivnom ili ostao doma ili nekog izbacio iz auta … #iznadsvihhrvatska … 🙂

sdr
Stvarno je dovukao telku 

dav

Stay tuned … Nove avanture uskoro . .. :*

One thought on “Let’s go to ROVANJSKA, CROATIA with kid(s) !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s