Let’s go to KRAPINA NEANDERTHAL MUSEUM, CROATIA with kid(s)!

Moram priznati da sam zadnji put bila u Muzeju Krapinskog pračovjeka još u osnovnoj školi ( jako pohvalno … :/ ), te također ne briljiram na temi povijesti ili još bolje arheologije tako da se neću upuštati u prevelika objašnjavanja istog već Vam želim predložiti da svakako, svakako posjetite nalazište krapinskog pračovjeka. Kao što rekoh već duže vrijeme nisam bila ovdje i iskreno u potpunosti sam se pozitivno iznenadila. Hajmo krenuti od početka. Mi smo ovdje bili u nedjelju i bez problema smo parkirali auto (parking se ne plaća). Nabacili fotku sa “velikim pračovjekom” te ušli u cijeli kompleks.

Prvo što vas dočeka čim uđete u dvorište je Park skulptura “Forma prima” koji je jedinstveni muzej suvremenih drvenih skulptura na otvorenom u Hrvatskoj. Fora mjesto i klincima svakako zabavno, okružuje vas šuma i priroda tako da skoro da ne može bolje.

Laganom šetnjom ulicom D.G. Krambergera te Parkom skulptura dolazimo do ulaza u muzej. Novi Muzej krapinskih neandertalaca smješten je nedaleko svjetski poznatog nalazišta krapinskih neandertalaca „Hušnjakovo“ s kojim čini jedinstvenu cjelinu za obilazak. Arhitektura, predstavlja stanište pračovjeka – poluspilju, a njezin volumen, proporcije i pročelje proizišli su iz analize nekadašnjeg izgleda danas urušene krapinske poluspilje. Cijela građevina utopljena je u okolni pejzaž između dva brežuljka, i jedino je vidljivo pročelje obloženo žutim pijeskom. Veliko stakleno pročelje Muzeja reflektira se u okolnu šumu. 

Unutrašnjost izvedena u betonu, «umjetnom kamenu», pojačava simulaciju prapovijesnog staništa, u kojem posjetitelj, kao i svojedobno neandertalac, može promatrati vanjski okoliš. Staklena stijena postaje ekran na kojemu se projicira film o svakodnevnici pračovjeka, a posjetioci gledajući iz pozadine postaju sve više sustanari krapinskih neandertalaca. Na samom početku, odmah, želi se uspostaviti što neposredniji kontakt posjetioca i teme. Moram spomenuti da je malac oduševljeno pratio filmić, iako smo mrvicu zakasnili na početak brzo se “ufurao” u temu …

Šetnja muzejom …

U muzeju se mijenja ritam, gustoća sadržaja, boje prostora, zvukovi, mirisi atmosfera. Organska forma arhitekture asocira na maternicu, embrio, zavojnice puža ili presliku ljudskog mozga, što i odgovara mjestu i značenju neandertalaca u razvoju ljudske vrste.

Izlaskom iz muzeja šetnjom smo produžili do nalazišta. Mi smo bili s dječjim kolicima i iako u muzeju možete bez problema koristiti kolica ovdje to nikako nije slučaj pa smo mi svoja ostavili na izlazu iz muzeja te se naknadno vratili po ista. Tako da vam svakako preporučam ako ste s manjim klincima da koristite nosiljku a ne kolica.


Evo još za kraj nekoliko tehničkih info … Od Zagreba do Krapine vam treba otprilike 45 min vožnje, parking ovdje ne plaćate, cijena ulaznice za odraslu osobu je 60 kn, za dijete iznad 3 godine 30 kn, manji klinci besplatno. Ako ste s djecom najviše vam se isplati uzeti obiteljsku ulaznicu za 120 kn koja podrazumijeva max dvije odrasle osobe. Muzej je zaista zanimljiv i na zanimljiv način obrađuje tematiku. Iako nisam bila sigurna koliko će to klincu od ni 5 godina biti uopće zanimljivo ili jasno ugodno sam se iznenadila, a nama odraslima je bilo savršeno … ( bebaču je bitno da smo u blizini svejedno gdje to bilo) … U krugu muzeja nema nikakvog ugostiteljskog objekta niti ičeg sličnog. U dvorištu su bile postavljene kučice/štandovi ali taj dan nisu radile, tako da kad poželite osvježenje otići čete negdje do grada. Muzej od nas dobiva čistu peticu i svakako ćemo se vratiti čim manji bude mogao pratiti tematiku … Sve potrebne info o muzeju potražite ovdje. Mi smo nakon muzeja produžili u obližnje Aquae Vivae toplice koje također preporučamo.

Stay tuned … New adventures soon … :*

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s