Let’s go to CITY OF ARTS AND SCIENCES, VALENCIA, SPAIN with kid(s)!

Valencija. Dan drugi. Prvi dan smo proveli u šetnji starom gradskom jezgrom, te se većina dana svela na razgledavanje povijesnih, kulturnih i sličnih objekata. Današnji dan će iz istog razloga biti više namijenjen klincima. Danas je u planu posjetiti Ciudad de las Artes y las Ciencias, od kojeg ćemo detaljno obići Oceanografic, jer mislim da su klinci još malo premali za muzej znanosti i ostale sadržaje koje ovaj kompleks nudi, tako da to ostavljamo za slijedeću posjetu Valenciji. Nakon ovog navedenog u planu nam je još obići i Park Gulliver.

Kompleks Ciudad de las Artes y las Ciencias se nalazi cca 4 km od centra grada pa ćemo do tamo autobusom. Cijena karte je 1,50 EUR a klinci do 6 godina ne plaćaju. Javni prijevoz je stvarno super u Valenciji tako da nam bus dolazi kroz nekoliko minuta i za još nekih desetak minuta evo nas u spomenutom kompleksu. Po meni u Valenciji vam rent a car uopće nije potreban. Uz bus imate i metro i tramvaj i sve je ok povezano plus nije skupo tako da je to stvarno dobra opcija.

Tatac nam je u busu prvi put nakon ohoho godina …

Prvo par kratkih riječi o kompleksu. Smatra se jednim od “12 blaga Španjolske” te je jedan od najvažnijih modernih turističkih punkteva u Valenciji. Smješten je na samom kraju starog toka rijeke Turie, koja je isušena i čiji tok je preusmjeren nakon katastrofalne poplave 1957. godine. To staro korito rijeke pretvoreno je u prekrasan kilometarski park koji se pruža kroz cijeli grad pa tako osim ovog kompleksa u koritu možete pronaći niz drugih sadržaja poput parkova, raznih sportskih igrališta, zelenila, šetnjice, predivne biciklističke rute … i niz drugih zanimljivih stvari … Izgradnja ovog kompleksa počela je 1996. godine a zadnja zgrada otvorena je 2005. godine. Iako je početni budžet iznosio 300 milijuna EUR konačna gradnja iznosila je gotovo 3 puta toliko što je izazvalo niz kontroverzi u javnosti.

Nakon što smo iz autobusa ugledali kompleks izlazimo i prva zgrada na koju nailazimo je El Palau de les Arts Reina Sofia koja je zadnja otvorena 2005. godine. Ovo je dom opere i mjesto gdje se izvode razni umjetnički performansi. Sastoji se od 4 dijela Main Room, Magistral Classroom, Amphitheater and Theater of Camera. Okružena je sa 87 000 metara kvadratnih okolnog prostora i vode. Koristimo ovu impozantnu građevinu za ugodnu šetnju i nekoliko fotki ali ovaj puta nažalost ne ulazimo unutra jer nekako mislim da klincima to još nije prikladno dobi.

Spuštamo se stepenicama u kompleks i dolazimo do L’Hemisferica koji je i prvi izgrađen 1998. godine. Izgrađen je u obliku golemog oka , i ima površinu od približno 13 000 metara kvadratnih. Poznatiji je kao planetarijum i “oko znanja”. Ova zgrada je centralni dio Grada Umjetnosti i Znanosti. Niste bili u Valenciji ako nemate fotku s ovog mjesta ;).

Zakaj se ja sad tu nebi mogao kupati? Di to uopće piše? I uopće nije duboka voda …

Nastavljamo dalje prema L’Umbracleu i Muzeju znanosti Princa Filipa.

Prednja strana L’Hemisferica.

Dolazimo do L’Umbraclea koji je otvoren 2001. godine i osmišljen je kao ulaz u Grad umjetnosti i znanosti. Dugačak je 320 metara i širok 60 metara. U njemu se nalazi vanjska galerija skulptura moderne umjetnosti koje su izložene uz vegetaciju prepoznatljivu za Valenciju. Tako ovdje možete uživati uz palme, drva naranče i ostalih biljaka koje su pomno birane kako bi si i boje u raznim godišnjim dobima odgovarale. Lukovi L’Umbraclea visoki su 18 metara.

Uz L’Umbracle nalazi se i EL Museu de les Ciencies Principe Felipe koji je otvoren 2000. godine. To je interaktivan muzej znanosti koji je dizajniran u obliku kostura kita. Zauzima 40 000 metara kvadratnih na tri kata i nudi više zabavan sadržaj nego onaj znanstveni.

Mama di smo mi sad … ?
Dohvati mi tata mjesec …

Dolazimo do El Pont de l’Assut de l’Or koji je otvoren 2008 godine i koji prelazi preko tog isušenog korita Turie te povezuje južnu stranu sa ulicom Minorca. Toranj mosta je visok 125 metara i predstavlja najvišu točku u gradu.

Most i u pozadini Muzej znanosti u obliku kostura kita.

Dolazimo do L’Agore u kojoj se obično održava niz koncerata i sportskih događaja. Otvorena je 2009 godine.

I evo nas konačno na lokaciji na kojoj ćemo se duže zadržati i koju je u planu detaljnije razgledati. Radi se o L’Oceanograficu koji je otvoren 2003. godine i dizajniran od strane Felixa Candele. Ovo je najveći oceanografski aquarium u Europi sa 110 000 metara kvadratnih i 42 miliona litara vode. Izgrađen je u obliku lopoča. Ovdje se nalazi preko 500 različitih životinjskih vrsta.

Kako nam je točno bilo i što smo sve vidjeli u Oceanograficu pogledaj na linku OVDJE. Tu ćeš naći detaljne info o cijenama i svemu što bi te moglo zanimati a više detalja o Ciudad de las Artes y las Ciencias potraži OVDJE.

Stay tuned … Nove avanture uskoro … :*

2 thoughts on “Let’s go to CITY OF ARTS AND SCIENCES, VALENCIA, SPAIN with kid(s)!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s