Let’s go to MARSAXLOKK, MALTA with kid(s) !

Nakon što smo sletjeli na Maltu i uzeli rent-a-car privikavamo se na vožnju lijevom stranom ceste i krećemo prema Marsaxlokku. Marsaxlokk je ribarsko mjesto smješteno na jugoistočnom dijelu Malte. Bez obzira na laganu gužvu na cesti od aerodroma do Marsaxlokka nam je trebalo cca 15 minuta. Marsaxlokk je malo i slikovito ribarsko mjestašce a značenje naziva mjesta je jugoistočna luka. Radi se o najvećoj ribarskoj luci na Malti. Tako je bilo od davnina a i dan danas većina ribe koja se prodaje na otoku dolazi iz ovog mjesta. Tokom tjedna se riba prodaje u Marsi gdje se ugostitelji, vlasnici restorana i svi drugi zainteresirani skupljaju kako bi kupili ribu direktno od ribara, a nedjeljom se na ribljoj tržnici u Marsaxlokku može kupiti ribu direktno od ribara i tada je u selu najveća gužva pa je možda i malo teže naći parking. Mi nismo bili u nedjelju pa nismo imali nikakvog problema s parkingom.

Marsaxlokk je poznat po šarenim ribarskim brodićima koji se nazivaju Luzzu i ujedno su i jedan od najprepoznatljivijih simbola Malte. Luzzu na prednjoj strani imaju nacrtane oči (Ozirisovo oko) jer se vjeruje da štite ribare i mornare dok su na moru.

Meni je osobno Marsaxlokk jedno od dražih mjesta na Malti. Sav je nekako šaren, veseo, prepun ribara koji sjede na rivi uz svoje mreže ili popravljaju brodove. Nudi se odlična riba na menu-u u gotovo svakom ugostiteljskom objektu. Ovdje sam jela najveće i najfinije dagnje ikada (inače sam veliki fan dagnji). Riblja plata u kojoj dobijete dagnje, škampe i hobotnicu s pečenim krumpirićima za dvoje smo ovdje platili cca 20 eura. Plus dobili smo uz to dvije čaše vina gratis. Kažem vam ovdje se dobro jede za ok novce. Klincima su brodići i cijeli gradić jako simpatični pa smo se u Marsaxlokk vratili još i zadnji dan prije leta te ovdje pojeli ručak.

Iako je bilo cca 18 stupnjeva i mogli smo biti u kratkoj majci, kad se sunce sakrije i puhne vjetrić doslovce vam treba zimska jakna. Vjetar je poprilično hladan pa preporučam da budete pripremljeni na šaroliko vrijeme bez obzira na temperature.

Stay tuned … New adventures soon … :*

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s