Let’s go to LAKE BLED, SLOVENIA with kid(s)!

Nedjelja. Idemo na izlet? Idemo! Gdje čemo? Bled. Ok može.

Nije da su nam dogovori uvijek ovako jednostavni, ali Bled već dugo želim a i nije da se ustručavam tupiti o tome na glas, pa eto popustio čovjek. 🙂 Uglavnom od Zagreba će vam trebati oko 2 sata vožnje, slovenska vinjeta, važeća osobna iskaznica ili putovnica. Nama su trebale i covid potvrde jer smo išli u siječnju 2022. godine. Bez nekih čekanja na granici ili gužve na cesti dolazimo za cca 2 sata na Bled gdje možete parkirati za cca 10 eura za dnevnu kartu ili 2 eura po satu. Parkiramo se i idemo nabaciti krug.

Bled je gradić i sjedište istoimene općine u Republici Sloveniji. Nalazi se na Bledskom jezeru (slovenski: Blejsko jezero), par km južno od Austrijske granice i 50 km sjeverozapadno od Ljubljane, glavnog grada Slovenije. Mjesto je poznato  ljetilište i ima nešto više od 5.000 dok općina ima 11.300 stanovnika. Nalazi se u gorenjskoj regiji. Bled je ledenjačko jezero, okruženo moćnim planinama, usred kojega se smjestio otočić s crkvom i nad kojim se na stijeni nadvio tisućljetni dvorac. Slovenci su s pravom ponosni na Bled, a zanimljivo je da je spomenuti otočić ujedno i jedini pravi slovenski otok. U drugoj polovici 19. stoljeća, Bled je postao poznat kao lječilište i odmorište europske aristokracije. Imućniji Europljani su ovdje odsjedali sa stilom, pa su na više mjesta uz jezero niknule vile. Jednu je kao svoju rezidenciju koristio predsjednik Jugoslavije, Josip Broz Tito.

Do Bledskog otoka ( ujedno i jedinog slovenskog otoka) možete stići na 3 načina. Prva opcija: unajmite drveni čamac. Iznajmljuje se po satu na nekoliko mjesta oko jezera. Druga opcija: Pletna, tradicionalni drveni brod. Pletna je drveni brod dug 7 i širok 2 metra u koji stane 18 ljudi. Svaka pletna ima šarenu nadstrešnicu koja štiti od sunca. Brodom jedinstvenim stilom veslanja, upravlja jedan pletnar s dva vesla. Tradicija upravljanja pletnom se od 16. stoljeća prenosi iz generacije u generaciju. Cijena povratne vožnje je 15 eura po osobi, a s otočića se nakon obilaska možete vratiti bilo kojom pletnom želite.

Vožnja do otočića je turistički posložena, do u detalje. Nakon iskrcaja na otočić, do crkve Marijinog uznesenja vodi 99 stepenica. Zanimljivo je da prema legendi do crkve na dan vjenčanja mladoženja mladu nosi – pa koliko stepenica s mladom u rukama svlada, toliko će godina potrajati brak. Prema legendi na otoku je svojedobno bio hram slavenske božice plodnosti Žive, dok je crkva izvorno izgrađena u 12. stoljeću, a sadašnji barokni oblik datira iz 17 stoljeća. Na otoku je i zvono želja, za kojeg je posredno zaslužna mlada udovica Poliksena, a prije zvonjave na istom zaželite želju jer ako uspijete jednim potezom zvona postići da zvono zazvoni 3 puta ostvariti će vam se želja. Treća opcija: Električni brod. Vozi po redu vožnje, a vi birate koji vam termin odgovara za povratak.

Ukrug okolo cijelog jezera postoji uređena pješačka staza a na jednom dijelu nalazi se puno kafića i restorana te hotela, gdje možete potražiti okrijepu. Mi smo jeli neki tradicionalni rižoto i burgere te naravno za desert na daleko poznatu bledsku kremšitu. Originalna bledska kremšnita se proizvodi po posebnom receptu, dimenzije su joj 7x7x7 cm i mora se cijela zaljuljati kada pomičete tanjur.

Eto, ako vam treba ideja za jednodnevni izlet svakako preporučamo Bled koji je ipak u svom punom sjaju u proljeće, ljeto i jesen kada ovdje uz jezero možete posjetiti i odličan Dino park koji je u zimskom periodu zatvoren pa smo mi propustili taj doživljaj. Mi smo na povratku u Zagreb stali još i na kupanje u Čatež te time zaokružili dan.

Stay tuned … New adventures soon … :*

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s