Let’s go to VALLETTA, MALTA with kid(s) !

Valletta je glavni grad Malte. Iako je jedan od najmanjih europskih glavnih gradova, slovi za najsunčaniji. U Valletti se nalaze brojne znamenite građevine od 16. stoljeća na ovamo koje su izgrađene za vrijeme kada su otokom vladali Ivanovci. Tako da grad odiše umjetničkim stilovima kao što su: manirizam, barok (dominantan), neoklasicizam, ali i moderni funkcionalizam u područjima obnovljenima nakon stradanja u Drugom svjetskom ratu. Zbog tog bogatstva Valletta je upisana na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Europi još 1980. godine. I zaista, šečući Vallettom imate osjećaj da hodate po nekom open-air muzeju. Službeno ime koje je Red svetog Ivana dao gradu bilo je Humillima Civitas Valletta – grad posvećen poniznosti, međutim zbog svojih bastiona i tvrđava, zajedno s ljepotom baroknih zgrada duž uzanih ulica, postao je poznat kao Superbissima – „Veličanstveni“ među vladajućim kućama Europe. Na malteškom on se uobičajeno naziva Il-Belt, što jednostavno znači „Grad“.

Iako slovi za najsunčaniji europski glavni grad, prvog dana našeg posjeta Valletti nije nas razveselilo pretjerano sunčano vrijeme. Iako je živa na termometru pokazivala 17 stupnjeva trebale su nam toplije jakne a kasnije i kape zbog poprilično hladnog vjetra. Kada smo se nakon 2 dana ponovno vratili u Vallettu bilo je 20 stupnjeva ali toliko toplo da smo cijeli dan bili u kratkim rukavima. Dakle od našeg apartmana u Bugibbi do Vallette nam je trebalo nekih 20 minuta autom, te se relativno brzo uspijevamo parkirati na Lower Barakka Gardens odakle se pruža predivan pogled na Tri Grada i Veliku luku. Bitno je parkirati unutar bijelih crta jer su ostale boje za rezidente te je važno naglasiti da se ne plaća parking.

Vrtovi Upper Barrakka su javni vrt u Valletti. Uz vrtove Lower Barrakka nude panoramski pogled na Veliku luku. Vrtovi se nalaze na gornjem katu Bastiona sv. Petra i Pavla, koji je sagrađen 1560-ih. Donji sloj bastiona sadrži Saluting battery.

Svakog dana u podne a vikendom i u 16 sati Saluting Battery izvodi performans pucanja iz topa koje je klince toliko oduševilo da smo se morali još jednom vratiti. Na Upper Barakka Gardens stigli smo nešto prije podne pa smo imali vremena popiti kavu, pojesti kroasane i malo uživati u pogledu. Nakon performansa pucanja iz topa možete se i slikati s pripadnicima Saluting Battery-a uz dobrotvoran prilog. Svidjeli su nam se i vrtovi i ceremonija pa smo tako ovdje bili 2 puta (zbog klinaca, dosta je jednom)

Parkirali smo na Lower Barakka Gardensu odakle se pruža ovaj divan pogled na Tri grada i Grand Harbour.
Isti pogled dva dana ranije kada je bilo puuuuno hladnije i oblačno. 🙂
Pogled na Tri grada.
Isti pogled, druge vremenske prilike. 🙂

Nakon parkinga i par fotki krećemo prema Upper Barakk Garden.
Prekrasni malteški balkoni.
Uličicama Malte.

Saluting Battery.

Glupiranje dok čekamo pucanj.
Pauza uz kavu i donat. Cijene su normalne. Cca 2-2,5 eura kava i isto toliko za donat ili sladoled.

Nakon Saluting Battery odlazimo u daljnje razgledanje Malte. Od znamenitosti koje bih vam preporučila za pogledati izdvajam …

 • Republic i Merchant glavne ulice prepune dućana i restorana
 • Upper Barrakka Gardens 
 • Lower Barrakka Gardens
 • Lascaris War Rooms – tuneli ispod Upper Barrakka Gardens korišteni u vrijeme II. svjetskog rata
 • St. John`s Co-Cathedral
 • Manoel teatar – jedno od najstarijih kazališta u Europi koje još uvijek radi
 • Grandmaster Palace – nekada palača zapovjednika ivanovaca, a danas predsjednički ured. Dio je otvoren za javnost.
 • Auberge De Castille – palača smještena na najvišoj točki Valette, danas se u njemu nalazi ured premijera. Dio je otvoren za javnost.
 • Casa Rocca Piccola – kuća iz 1680. u kojoj su živjeli aristokrati danas je pretvorena u muzej
 • Fort St. Elmo – vojna utvrda danas je pretvorena u muzej rata

Crvenih telefonskih govornica ima na svakom koraku i uz vožnju lijevom stranom jedna su od najupečatljivijih britanskih ostavština.

Nakon šetnje centrom grada dečki odlaze na vožnju turističkim vlakićem kroz grad (odrasli 6 eur, djeca 4 eur) a Lota i ja nastavljamo šetnju gradom jer je gospođica upravo zaspala u kolicima. Ručak smo odlučili pojesti u restoranu točno preko puta katedrale jer su i pogled i terasa bili baš lijepi a i tu smo se našli u vrijeme ručka (stajalište vlakića je tik uz restoran). Malteška kuhinja je miks utjecaja različitih naroda koji su kroz povijest prošli kroz ovaj otok. Osjeća se talijanska kuhinja, španjolska, francuska, britanska Ovdje smo probali tradicionalan stuffat tal-fenek iliti “Zec na malteški”. Inače osim zečetine na Malti predlažem isprobati nešto od slijedećeg :

 • Stuffat tal-fenek – gulaš od zeca, često se spominje kao nacionalno jelo
 • Bragioli – punjene goveđe rolice pirjane u vinu
 • Bigilla – namaz od graha
 • Lampuki pie – riblja pita
 • Soppa tal-Armla – juha udovice, juha od različitog povrća, glavni sastojak je grašak ili grah
 • Ftira Għawdxija – Gozitan pizza, malo drugačije tijesto i umjesto šunke stavljaju ricottu, kozji sir i krumpir
 • Pastizzi – slano pecivo punjeno ricottom ili graškom
 • Cisk – lokalno pivo
 • Kinnie – bezalkoholno, gazirano piće od gorke naranče i ekstrakta pelina

Zec na malteški.
Nemamo bolju fotku s ručka. 🙂

St. John`s Co-Cathedral.

31.03. je na Malti praznik “Freedom day” kojim se obilježava napuštanje malteškog tla od strane britanskih trupa i mornarice 1979. godine. Povodom praznika večina ulica bila je prigodno ukrašena.

Valletta se u principu cijela može laganim hodom obići za jedan dan, s tim da bez problema stignete pojesti ručak, popiti kavu i gubiti se prekrasnim uskim uličicama do mile volje. Toliko od nas iz Vallette, slijede ostali postovi s Malte.

Stay tuned … New adventires soon … :*

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s