Let’s go to BRATISLAVA, SLOVAKIA with kid(s) !

Evo nas ponovno na MZLZ-u (opet zahvaljujući Ryanairu i jeftino “upiknutim” kartama). Let Zagreb-Bratislava u petak u 22:30 i povratak Bratislava-Zagreb u nedjelju u 12:05, je odličan vikend izlet, jer vam ne treba ni dan godišnjeg a za samu Bratislavu je to i više nego dovoljno. Dakle spomenute povratne avio karte smo platili 14 € po osobi. Let traje svega 35-40 minuta pa vam je ovo i dobra ideja ako nikad niste letjeli a željeli biste probati …

Međunarodna zračna luka Zagreb (MZLZ).
Dolazimo u zračnu luku oko dva sata prije polaska, ukrcavamo se na let i pet minuta nakon što smo poletjeli 2/3 već spavaju. I treći je uspio zadrijemati u toku leta. Nakon otprilike pola sata slijećemo u Bratislavu i krećemo prema hotelu kojeg sam našla na bookingu ali rezervirala direkt s hotelom jer je to bila povoljnija opcija. Radi se o Aviator Garni Bratislava hotelu koji se nalazi svega 500-tinjak metara od aerodroma te osvijetljenim pješačkim putem stignete do njega za manje od 10 minuta pješice. Nama se ovo pokazalo kao odlična opcija jer smo tako bez puno “tramakanja” po busu, taxiju ili slično, ubrzo nakon slijetanja klince strpali spavat s obzirom da se radilo o kasnijem letu. Dvoje sa slike smo prebacili na spavanac bez da su se uopće probudili (živjela kišobran kolica), a i Tin je expresno po dolasku u hotel zaspao. Dva noćenja za 3 odrasle osobe i 3 djece (2, 4 i 8 godina) smo platili 147 € (family soba- dakle dvije spojene sobe s bračnim krevetima i kupaonicom). Uzimamo hladni Kozel na recepciji za 1,40 € i odlazimo na spavanac.
Kako je lijepo biti mali. 😍
Bratislava iz zraka.
Hotel Aviator Garni Bratislava.

Ujutro rano ustajemo i krećemo do grada. S obzirom da smo smješteni nekoliko minuta od aerodroma, pješačimo do istog gdje hvatamo autobus 61 koji vozi do centra grada. Autobus vozi svakih 20 minuta, na autobusnoj stanici se na automatu kupuje karta za 0,90 € (pripremiti kovanice) i za manje od 20 min evo vas na glavnom kolodvoru u Bratislavi odakle do starog dijela grada možete pješke, tramvajem ili trolejbusom. Sve je lijepo označeno na svakoj stanici tako da se stvarno jednostavno snaći. Mi smo s glavnog kolodvora krenuli pješke prema bratislavskom dvorcu pa nam je usput bila i Palača Grassalkovich.

Grasalkovićeva palača ili Predsjednička palača Slovačke palača je u Bratislavi i odmorište predsjednika Slovačke. Palača je impresivno rokoko/ kasni barok zdanje s francuskim vrtom. Izgrađena je 1760. godine za Antuna Grasalkovića, ugarskog plemića hrvatskog porijekla, koji je bio predsjednik tadašnjeg mađarskog ministarstva ekonomije.

Pošto je Grasalković bio miljenik carice Marije Terezije, palača se koristila za razne balove i plesove Habsburgovaca iz samoga vrha sustava. Nakon rekonstrukcije ranih devedesetih 20. stoljeća, 30. rujna 1996. palača je postala rezidencija slovačkih predsjednika. Nekadašnji ogromni vrtovi sada su javni parkovi s kipom bratislavskog skladatelja Jana Nepomuka.

U vrtu palače Grassalković.
U vrtu palače Grassalković.
Fontana s prednje strane palače Grassalković.
Palača s prednje strane.
Predsjednička palača u pozadini.
Nakon palače šetnju nastavljamo do jednog od najpoznatijih simbola Bratislave, bratislavskog dvorca iliti Hrada. Bratislavski dvorac (slovački: Bratislavský hrad) nalazi se na brežuljku na zapadnoj strani središta glavnoga grada Slovačke. Ima utjecaje iz razdoblja gotike, renesanse i baroka.
Još od kamenog doba, brežuljak je bio utvrđen. Kasnije su ovdje boravili Kelti, Rimljani i Slaveni. U 9. stoljeću, podignut je kameni dvorac. Sadašnji izgled potječe iz 15. stoljeća.
Zadnju veliku rekonstrukciju u baroknom stilu vrši Marija Terezija u 18. stoljeću kada se glavni grad Mađarske vratio u Budimpeštu. Nakon toga dvorac postaje sjemenište, a kasnije se ovdje nalazi vojarna. Godine 1811. krivnjom pijanih austrijskih vojnika, dvorac zahvaća veliki požar i od njega ostaju samo ruševine. Komunisti ga renoviraju u razdoblju od 1956. do 1968. Danas se u njemu nalaze uredi Vlade, a na trećem katu je dio Slovačkog narodnog muzeja, gdje je izloženo oružje, namještaj i predmeti iz folklorne baštine.
Bratislavski dvorac.
Često ga se naziva i stolom jer pravokutnim oblikom i tornjevima podsjeća na naopačke okrenuti stol.

Pogled prema NLO mostu i NLO tornju te Dunavu.

Za lijepog i sunčanog vremena odavde možete vidjeti čak i Austriju.
Hrad.

Nakon dvorca spuštamo se u centar grada kako bismo razgledali ostale znamenitosti grada i pojeli ručak. Prvi na redu nam je “Napoleonov vojnik” na glavnom gradskom trgu iliti Hlavne namestie.

Napoleonov vojnik. Figura prikazuje vojnika, sa karakterističnom kapom Napoleona, naslonjenog na klupu. Inače Napoleonova vojska je čak dva puta ušla u grad i zbog toga ova skulptura.
Schöner Náci ili Schöne Náci bio je poznati bratislavski lik sredinom 20. stoljeća. Stariji čovjek koji nasmiješen pozdravlja prolaznike svojim šeširom. Legenda o njemu je nastala tako što bi ovaj gospodin kad god bi vidio lijepu djevojku, skinuo svoj šešir da je pozdravi. Pravo ime mu je bilo Ignac Lamar.
Lijepi Ignac.

Glavni bratislavski trg Hlavne namestie s starom viječnicom, Napoleonovim vojnikom i Rolandovom fontanom u pozadini.

Čumil – neobični brončani kip radnika kanalizacije navrh šahta. Ćumiti znači gledati na slovačkom i ova figura prikazuje čovjeka koji viri iz šahta. Postoje polemike oko toga što zapravo taj čovjek radi – čisti kanalizacijski odvod, jednostavno se odmara, viri iz odvoda i gleda u svakoga ko prođe i smije mu se ili viri ispod ženske suknje.

Daljnjom šetnjom dolazimo do katedrale Sv. Martina.

Nalazi se na zapadnoj granici povijesne jezgre grada ispod Bratislavskog dvorca . To je najveća i jedna od najstarijih crkava u Bratislavi, posebno poznata po tome što je bila krunidbena crkva Kraljevine Ugarske između 1563. i 1830. godine.

Zajedno s dvorcem na susjednom brežuljku, donekle sličnim svojim upečatljivim, ali prilično oštrim gotičkim linijama i bojama, toranj sv. Martina visok 85 m (279 stopa) dominira obrisom Starog grada. Kula je praktički činila dio gradskih utvrda, ugrađenih u gradske obrambene zidine.

U neposrednoj blizini nalazi se Novi most sa NLO tornjem koji se vidi iz gotovo svake točke u gradu. Uz most Apollo, ovo je danas najveći most u Bratislavi, ali ono što čini SNP zanimljivim je NLO toranj koji se nalazi na njemu, visok 86 metara koji izgleda kao NLO, pa i zbog toga nosi taj naziv. Ovaj toranj je inače proglašen za zgradu 20. stoljeća u Slovačkoj, a na njegovom vrhu se nalazi restoran sa predivnim pogledom na grad. Cijena ulaza je 10 ili 13 EUR ovisi da li se radi o dnevnoj ili noćnoj posjeti. Mi ovaj put nismo išli na vidikovac jer smo dovoljno dobar pogled na grad imali s Bratislavskog dvorca.

Odlučujemo da je vrijeme za ručak gdje smo se odlučili za slovački tradicionalni gulaš.

Turistički vlakić koji je ovdje prolazio svako malo je bio glavna atrakcija.

Nakon ručka, šetnjom kroz centar grada, odlazimo do Plave crkve. Crkva Svete Elizabete, poznata kao Plava crkva, je mađarsko-secesionistička katolička crkva koja se nalazi u istočnom dijelu Starog grada u Bratislavi. Posvećena je Elizabeti Mađarskoj, kćeri Andrije II., koja je odrasla u dvorcu Pressburg. Svojim oblikom i bojom izgleda kao crkva iz bajke. A i unutrašnjost je isto tako plava.

Gubimo se uličicama Bratislave uz pokojeg uličnog svirača i pauzu za sladoled te odlučujemo prošetati do Eurovea centra.

Iako je Eurovea zapravo šoping centar to nije razlog zašto smo došli ovdje. Iza centra ima prekrasno uređena šetnjica uz Dunav, prepuna restorana i kafića, te velika travnata površina na kojoj hrpa slovaka uživa u suncu. Također ima i veliki dječji parkić pa smo ovdje odlučili malo chillati.

Nakon nešto više od 40 000 pređenih koraka i pokoje pivice više (zahvaljujući chillanju) vrijeme je za povratak u hotel. Od Eurovea centra šećemo do tramvajske stanice, sjedamo na tramvaj broj 1 koji nas vozi do glavnog kolodvora gdje hvatamo autobus 61 koji će nas odvesti do aerodroma odnosno našeg hotela. Kad smo ujutro išli busom u grad vidjeli smo da je 2 stanice od naše također veliki centar Avion park centar gdje smo na povratku iz grada sišli i večerali jer imaju jako velik izbor različitih kuhinja u food korneru. Siti i umorni stižemo u hotel na spavanac.

Budući smo obišli sve što smo namjeravali i planirali u subotu, u nedjelju ih puštam da odspavaju koliko žele. Bude se nešto poslije 9 sati, doručkujemo i popijemo kavu te nešto iza 10 sati krećemo pješke na aerodrom na let u 12:05.

Na aerodromu srećemo frendicu koja se vraća doma iz Edinbourga, pa smo tako na istom letu. 🙂

Hvala ti Bratislava što si nas tako lijepo ugostila.

Slovačka iz zraka.

Stay tuned … New adventures soon … :*

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s