Let’s go to OSLO, NORWAY with kid(s) !

Oslo … U siječnju … Da mi je kuna za svaki put kad su mi rekli “Pa kaj ćete tamo s klincima usred zime, niste normalni?” , imala bih vjerojatno za još jedne takve jeftine karte … 🙂 Uglavnom Ryan-airove povratne karte Zagreb – Oslo Torp po cijeni od 19 EUR po osobi jednostavno nismo mogli propustiti pa makar bio siječanj (razmišljam, pa nije da djeca ne žive u Oslu i Norveškoj općenito tokom zime). Ispostavilo se da je odluka bila i više nego dobra. Potrefili smo odlično suho vrijeme bez padalina, bez vjetra sa najnižom temperaturom od cca -5 stupnjeva. Dakle, let Zagreb -Oslo, Ryanairom cca 2,5 sata. Torp aerodrom je udaljen od centra grada nekih 120 km te ćete do centra morati koristiti autobus, vlak ili taxi. Mi smo izabrali autobus Torpexpress čije stajalište se nalazi odmah kod izlaznih vrata aerodroma. Vožnja do centra grada traje cca 1,5 sat i karta za nas 5 je bila 78 EUR.

Apartman smo uzeli u blizini autobusnog kolodvora na koji smo stigli gore navedenim autobusom. Točnije, 200 metara od autobusnog kolodvora. Forenom apart hotel nalazi se na pješačkoj udaljenosti od centra grada te u blizini metro postaje. 3 noćenja za nas 5 platili smo 360 EUR. Ono što mi je u zadnje vrijeme super je self check-in i self check-out, što je i ovaj apartman imao. Čist, uredan, prostran i na super lokaciji ispunio je sva naša očekivanja ako ne i više.

Oslo je glavni i najveći grad Norveške u jugoistočnom dijelu Baltičkog mora na obali zaljeva Oslo Fjord. Ovo je jedna od najmodernijih i ekološki prihvatljivih prijestolnica Europe s obiljem zanimljivih (uglavnom modernih) arhitektura, muzeja, restorana i trgovina. Fjord, koji je skoro presječen poluotokom Nesodden nasuprot Osla, leži prema jugu; s druge strane Osla prostiru se Zelena brda i planine. U granicama grada postoji 40 otoka od kojih je najveći Malmøya i 343 jezera, najveće je Maridalsvannet, koji je i najveći izvor pitke vode za zapadni dio Osla. Iako je populacija mala s obzirom na druge europske metropole, zauzima veliki prostor jer gradski prostor nije skučen i podignut u visinu. Unutar grada nalaze se mnogi parkovi i otvoreni prostori, stvarajući prozračno i zeleno ozračje.

Kako smo na Oslo Torp sletjeli oko podne u apartman smo stigli oko 14 sati. Ostavili stvari i odmah krenuli u razgledavanje. Taj dan nam je na repertoaru bila Oslo katedrala, Karl Johans gate, Norveški parlament, Nacionalno kazalište, Gradska vijećnica te Viking planet interaktivni muzej.

Katedrala Oslo nalazi se u glavnoj Ulici Osla, Karl Johans Gate i  predstavlja glavnu crkvu za crkvenu norvešku biskupiju u Oslu, a norveška kraljevska obitelj i norveška vlada koriste je za vjenčanja i sahrane. Prije ove crkve postojale su dvije katedrale. Ulaz u katedralu je besplatan.

Nakon katedrale, šećemo kroz glavnu ulicu grada, Karl Johans Gate koja je puna restorana, kafića, trgovina kao i velikog broja gradskih znamenitosti kao što su Norveški nacionalni parlament, Nacionalno kazalište, Gradska vijećnica, Oslo University i Kraljevska Palača. Ulica je dobila ime u čast kralja Karla III Ivana, koji je bio i švedski kralj kao Karlo XIV Ivan.

Norveški Parlament.
Norveški Parlament.
Norveški Parlament.

Kupnja suvenira. Cijene su veće od ostatka Europe pa se tako za ljepši magnet treba odvojiti oko 100 kn.
Suvenirnica u centru grada.

Poznati Narvesen kiosk.

Norveško nacionalno kazalište.
Norveško nacionalno kazalište.
Gradska vijećnica Oslo.
Gradska vijećnica Oslo.

Tokom šetnje gradom uhvatio nas je mrak, a budući smo već poprilično promrzli odlučujemo posjetiti interaktivni Viking planet Oslo. Muzej se nalazi odmah pokraj gradske vijećnice pa je dobar izbor kad se nalazite u ovom dijelu grada. Naša prvotna želja je bila posjetiti Viking ship museum ali kako je isti zbog renovacije zatvoren do 2026 godine “zamijenili” smo ga ovim zanimljivim interaktivnim muzejom. Ulaznice smo kao uostalom i većinu drugih stvari kupili online. Cijena za nas 5 iznosila je nešto manje od 80 EUR. Muzej je interaktivan i može se saznati puno o vikinzima.

Na ulazu u muzej prvo dokumentarni filmić o vikinzima.

Nakon poprilično uzbudljivog i doista ispunjenog dana vrijeme je da se vratimo u naš smještaj na zasluženi odmor. Odlučujemo prošetati jer smo smješteni na pješačkoj udaljenosti, iako je Oslo super povezan metroom, autobusima i trolejbusevima.

Dan drugi rezerviran je za posjet modernom kvartu Bjorvika. Munch muzej, Oslo Opera, Deichman knjižnica, šetnja centrom grada te Royal Palace Oslo.

Bjørvika je četvrt u centru Osla. Područje je ulaz u unutarnji Oslofjord, smješten između Gamlebyena i tvrđave Akershus. Služi kao ispust rijeke Akerselva. Od 2000-ih prolazi kroz urbanu obnovu, pretvarajući se iz kontejnerske luke u novo moderno i urbano središte grada.

Četvrt Bjorvika.
Bjorvika.
Bjorvika i #bar-code” zgrada s desna.
Dječji park u urbanoj četvrti Bjorvika.

Zaleđeno more i Munch muzej ispred nas.

Munch muzej umjetnički je muzej u Bjørviki, posvećen životu i djelima norveškog umjetnika Edvarda Muncha. Muzej se izvorno nalazio u Tøyenu, koji je otvoren 1963. Muzej se preselio u novu zgradu muzeja u Bjørviki, koja je otvorena 22. listopada 2021. U muzeju Munch nalazi se 11 izložbenih dvorana na 13 katova, a gradnja cijelog muzeja koštala je 260 milijuna dolara. Muzej koji je gradila španjolska arhitektonska tvrtka Estudio Herreros nalazi se u uvali Bjørvika i odmah je postao atrakcija kako za domaće tako i za turiste. Edvard Munch norveški je slikar, tipičan predstavnik ekspresionizma u slikarstvu. Vječito nespokojan, pomalo morbidan pesimist, u strahu od samoće ljudskog bića, podjednako u gužvi velegrada kao i pred uznemirujućom veličinom prirode. Spomenuta raspoloženja Munch prenosi i na platno, služeći se linijama koje se izdužuju i povijaju, kao i tonovima boja koje djeluju melankolično. Takvu atmosferu stvorio je na slikama Krik, Tjeskoba, Na mostu. Proslavio se u Njemačkoj u 20. stoljeću, te na tamošnje slikare ekspresioniste izvršio znatan utjecaj. Gotovo 28.000 njegovih djela koje obuhvaćaju slike, grafike, fotografije, osobne stvari donirane su Oslu nakon njegove smrti, a sada će biti izložene u ovom nevjerojatnom zdanju na 13 katova. Komplikacije oko gradnje muzeja trajale su godinama, no sada je ovom umjetniku u čast, Oslo dobio mjesto visoke kulture, jedinstveno u svijetu.

Opera u Oslu dom je Norveške nacionalne opere i baleta i Nacionalnog kazališta Norveške. Zgrada se nalazi u četvrti Bjorvika u središtu Osla, na vrhu Oslofjorda. Operom upravlja Statsbygg, vladina agencija koja upravlja imovinom norveške vlade. Zgrada sadrži 1,100 prostorija ukupne površine 49,000 m².

Oslo Opera.
Oslo Opera.
Oslo Opera.
Oslo Opera.
Oslo Opera.

Odmah uz Oslo Operu nalazi se i Nacionalna biblioteka Deichman. Mi smo taman bili spremni za mali predah pa smo popili čaj u jednom od ugostiteljskih objekata unutar knjižnice kako bismo se malo ugrijali.

Deichman knjižnica.

Nastavljamo šetnju gradom, obilazeći gradske znamenitosti koje nam se nalaze na ruti.

Oslo Tiger.

Nakon šetnje uskačemo u metro kako bismo se ugrijali i odlazimo do Oslo Royal Palace-a. Kraljevska palača u Oslu izgrađena je u prvoj polovici 19. stoljeća kao norveška rezidencija francuskog kralja Charlesa III Ivana, koji je vladao kao kralj Norveške i Švedske. Palača je službena rezidencija sadašnjeg norveškog monarha dok prijestolonasljednik boravi u Skaugumu u Askeru zapadno od Osla. Kraljevska palača nalazi se na kraju glavne gradske ulice Karl Johans gate i okružena je velikim kraljevskim parkom.

Iako smo imali još nekih planova za taj dan, klinci se nisu dali izvući iz parka koji im je poslužio kao sanjkalište. Ovdje su se sanjkali skroz do mraka pa tako poprilično mokri i promrzli odlazimo u apartman na večeru.

Trećeg dana ujutro put nas vodi u Aker Brygge. Aker Brygge dio je četvrti Sentrum, poznat po pristaništu duž kojeg restorani s vanjskim terasama poslužuju vrhunsku nordijsku i francusku kuhinju te brzu hranu kao što su burgeri i odresci. U blizini je usidrena popularna turistička brodica s barom, a tijekom cijele godine trajektima možete obići slikoviti fjord Oslo. Lokalne kulturne znamenitosti obuhvaćaju Nobelov centar za mir s izlošcima slavne nagrade te impresivan muzej suvremene umjetnosti Astrup Fearnley. 

Aker Brygge.
Aker Brygge.
Aker Brygge.
Aker Brygge.
Aker Brygge.
Aker Brygge.
Aker Brygge.

S ovog mjesta kreću krstarenja Oslo fjordom ali kako nismo naišli na ponudu navedenog, u vrijeme kada smo se nalazili tamo , a ipak nam je bila želja vidjeti dio fjorda i zaleđeno more, odabrali smo na opciju vožnje trajektom koji vozi do okolnih otoka. Ovo se pokazalo kao još bolja opcija jer je cijena karte bila nekoliko eura po osobi, a imate i nekoliko različitih linija između kojih možete birati. Mi smo izabrali kraću rutu od sat vremena. Trajekt je lijepo grijan, čist i udoban i ova vožnja je bila jedan od hightlighta posjeta Oslu.

Jedan od otoka u blizini Osla.
🙂
Norge.
“Gle mama more je puno leda.”

Nakon povratka s “fjord cruise-a” šećemo kroz Aker Brygge i odlazimo do Nobelovog centra.

Aker Brygge.

Nobel Peace Center.

Nakon Nobela hvatamo autobus koji će nas dovesti do Kontiki i Fram muzeja.

Muzej je smješten na poluotoku Bigdøi u Oslu. U njemu se nalaze brodovi moderne povijesti, mape, eksponati Heierdahl-ove eskpedicije, kao i knjižnica sa oko 8000 knjiga. Godine 1947. grupa odlučnih istraživača i avanturista otisnula se na povijesno putovanje preko Pacifika na splavu koji su sami napravili. Izložbe muzeja obuhvaćaju informativne tekstove na mnogim jezicima, pričaju priču Heierdahloveg životnog djela, od njegovog prvog putovanja u Fatu Hiva, do plovidbe Kon-Tikijem, Ra, Ra II i Tigrisom, kao i ekspedicije na otocima Galapagos, Uskršnji otoci (Rapa Nui) i Tucume u Peruu.

U muzeju možete vidjeti modele morskih pasa i riba u podvodnoj izložbi ispod splava Kon-Tiki, imate mogućnost istražiti 30-metarsku kopiju pećine na Uskršnjem otoku, ali i kupiti neki od suvenira. Izložbe Kon-Tiki i Ra obuhvaćaju i priče, u kojima su predstavljeni Johannes Crab i Safi-majmun, posebno dizajnirani da animiraju najmlađe posjetitelje muzeja.

Kon-Tiki muzej predstavlja uzbudljivu priču ekspedicije uz fotografije sa putovanja, originale predmete i splav na kome su putovali.

  • Muzej Kon-Tiki nalazi se u blizini drugih muzeja, uključujući muzej Fram; Norveški muzej povijesne kulture; Muzej vikinških brodova i Norveški pomorski muzej.
  • Ukoliko želite posjetiti muzej Kon-Tiki, muzej Fram i Norveški pomorski muzej preporučujemo kupiti karte koje obuhvaćaju posjetu sva tri muzeja. Zajedničke ulaznice se prodaju u sva tri muzeja. Ili ako ste već kupili Oslo city pass ulazite putem njega.
  •  Dokumentarni film Kon-Tiki iz 1950 godine koji je nagrađen Oskarom prikazuje se svakog dana u 12:00h u kinu muzeja.
  • Muzej je posjetilo skoro 20 miliona ljudi od kako je otvorio svoja vrata 1950. godine.
Kontiki muzej.

Kontiki muzej.
Kontiki muzej.
Kontiki muzej.
Replika špilje s Uskršnjih otoka.

Knjižnica unutar Kontikija.

Muzej Fram je muzej koji priča priču o norveškom polarnom istraživanju. Ovaj muzej posvećen je legendarnom brodu Framu. Njegovo ime u prijevodu s norveškog znači “naprijed”. Jedrilica je sagrađena 1892. po redoslijedu poznatog polarnog istraživača Nansena. Smatra se najstarijim drvenim brodom među svim brodovima ikad izgrađenim. Tri duge godine njegova je ekspedicija bušila vodu sjevernih polja i došla do Sjevernog pola. Zatim na istom brodu još jedan istraživač, Amundsen, odlazi na Južni pol. Kao što povjesničari svjedoče, stvorili su Muzej Frama u Oslu u čast ovog herojskog škuna. Sam brod je bio smješten u veliki hangar-šator. Danas se posjetitelji mogu popeti na brod kako bi vidjeli kako su živjeli članovi Arktičke ekspedicije. Iza prozora Frama muzej su predmeti svakodnevnog života pomoraca. Možete vidjeti dnevnike putnika u kojima su obavili sva svoja promatranja tijekom kampanja. Brodski modeli objašnjavaju značajke njegove strukture, zahvaljujući kojima bi brod mogao dugo gubiti, komprimiran brojnim metara leda. Tu su u muzeju i punjene sjeverne životinje: polarni medvjed, pingvin i drugi.

Fram muzej.

Nakon posjete muzejima odlazimo do Akershus tvrđave.

 Većina Norvežana smatra da je to jedan od najvažnijih najpoznatijih znamenitosti u zemlji. Tvrđava je sama po sebi lijepa, moćna građevina, prava tvrđava Skandinavije. Tvrđava Akershus nalazi se na rtu Osla. Ima status nacionalnog simbola kao mjesta kraljevske i državne moći. Mjesto je važnih i dramatičnih povijesnih događaja već 700 godina. Tvrđava zauzima površinu od oko 170 hektara s građevinama površine od 91.000 četvornih metara. m. Okružen je zidinama s bastionima. Teritorij je podijeljen na unutarnje i vanjske dijelove. Nekoliko puta u povijesti utvrda je bila zatvor, a tijekom Drugog svjetskog rata Gestapo je bio smješten ovdje.U prvoj polovici 1900. godine provedeno je opsežno restauratorsko djelo. Dvorac je dobio ime po farme Aker, na čijoj zemlji je izgrađen dvorac. Ova je farma bila u središtu župe u Oslu, ovdje je bila stara crkva. Dakle, župa se također zove Aker.

Ulaz u Akershuss Fortress.
Pogled s tvrđave na Aker brygge.

Nakon poprilično iscrpljujućeg dana i s popriličnim brojem kilometara u nogama odlazimo na klopu u Mc Donald’s i u apartman na spavanac. Sutra rano ujutro imamo let za Zagreb.

Mc Donald’s Oslo.

U planu nam je još bilo i posjetiti Ekeberg i Vigeland park ali kako smo se na nekim lokacijama zadržali duže od planiranog jednostavno nismo stigli. Holmekollen ski muzej je zatvoren do kraja godine a u vrijeme našeg posjeta Oslu i Holmekollen skijaška skakaonica je bila zatvorena zbog redovnog održavanja pa smo nažalost i to propustili.

Što se tiče skupoće, Oslo je za naše standarde skup grad ali može se proći “on a budget”. 3 su veće stavke putovanja : prijevoz od aerodroma do centra grada, smještaj i Oslo city pass (ako ga uzimate, a isplati se ako čete u više muzeja, te ujedno pokriva i gradski prijevoz. Mi smo se uglavnom hranili u apartmanu jer su restorani i kafići dosta skupi. Ima različitih lanaca supermarketa gdje su namirnice također skuplje nego kod nas ali za 3 dana je izdržljivo. Ima dosta ljudi s naših prostora i nije rijetko da ćete naići na nekog s našeg govornog područja …

Stay tuned … New adventures soon … :*

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s