Let’s go to STARI GRAD LUKAVEC, CROATIA with kid(s) !

Hello ekipica … kaj ima … Možete li vjerovati da je ovo prekrasno mjesto samo nekoliko minuta hoda udaljeno od nas … Znam, pravi smo srećkovići … Ja stvarno obožavam ovog “starca”. Volim ga posjetiti i u proljeće, ljeto, jesen, zimi … Ovo mi je jedno posebno mjesto u svako doba godine. Pa da Vas upoznam … Ovo je Stari grad Lukavec … Stari grad Lukavec je dvorac smješten u neposrednoj blizini istoimenog potoka i sela u blizini Velike Gorice u centru Turopolja. Samo je 20-ak minuta udaljeno od Zagreba tako da ako Vam se pruži prilika svakako ga posjetite.

IMG_20170327_094749

Hajdemo započeti sa nekoliko osnovnih informacija o današnjem domaćinu. Prvi puta se spominje u pisanim izvorima 1256, iako točno vrijeme izgradnje nije poznato. Prvotna građevina, koja je s vremenom stradala, bila je podignuta od hrastovine o čemu nam svjedoče ostaci palisada i konstrukcije prilaznog drvenog mosta koji su otkriveni tijekom novije obnove utvrde.  Arhitektonska koncepcija zidane utvrde završena 1752. godine u obliku renesansnog dvorca, okruženog vodom, kulama za bočnu obranu sa 70 puškarnica i visokim ulaznim tornjem, svjedočila je o snazi, slozi i plemićkom statusu opčine turopoljske koja ga je podigla. Iznad ulaznih vrata gdje se nalazi uklesani grb Plemenite opčine turopoljske kojeg pridržavaju dva lava i natpis Insignia Universitatis Nobilum Campi Turopolya 1752.

Budući da ovog “prijatelja” poprilično često posjećujemo imamo hrpu slikica s različitih situacija i događaja koji su se događali oko dvorca.

IMG_20170327_094340

IMG_20170327_094604

IMG_20170327_094515

Osobno meni najdraži i najzanimljiviji je Legendfest. To je festival na kojem posjetitelji imaju priliku saznati i naučiti o običajima Turopolja i Zagrebačke županije. Za trajanja festivala dvorac i okolica „odjeveni“ su u stare turopoljske tkanine, nošnje, a posjetitelji mogu kušati okus domaćih proizvoda te uživati u glazbi turopoljskih i etno melodija. Svaki prostor, livada, površina oko dvorca ispunjeni su umjetničkim sadržajima, pripovjedačima, predstavama na temu mitova legendi i priča Turopolja, glazbenim i plesnim točkama, predavanjima, izložbama, radionicama za djecu. U sklopu festivala održava se i Legendsajam na kojem se predstavljaju danas pomalo zaboravljeni zanati iz prošlosti. Unutar ta dva dana divovi, patuljci, vještice, coprnjice, čarobnjaci, vile i ostala mitska bića vladaju starim gradom. Nažalost doznala sam da se isti ove godine neće održati što me, moram priznati, poprilično rastužilo. Apeliramo na odgovorne iz grada Velike Gorice da naprave nešto po tom pitanju i vrate nam ovu nadasve prekrasnu i zanimljivu manifestaciju ( ionako je dvorac nedovoljno odnosno gotovo nikako iskorišten). Srećom Legendfest se održava i na drugim lokacijama. Za više informacija posjetite http://legendfest.hr/ .

IMG_20170324_131218

  • Neke od fotografija preuzete su s Facebook stranice Legendfest

Drugi događaj koji se tradicionalno održava zove se Turopoljsko Jurjevo i uvijek se održava vikend nakon 23. travnja. Ispred zidina starog grada Lukavca, Plemenita općina turopoljska tradicionalno organizira paljenje najvećeg jurjevskog krijesa kojim se simbolički tjera zima, a slavi nadolazeće proljeće. U sklopu proslave Jurjeva možete uživati u bogatom kulturno-umjetničkom programu folklornih društava, predstavljanju povijesnih postrojbi, različitim radionicama, izviđačkom kampu za najmlađe, sajmu rukotvorina te vjerujemo da svatko može pronaći nešto zanimljivo za sebe. Večernji program započinje paljenjem velikog jurjevskog krijesa, a zabava se nastavlja uz nastup glazbenih grupa.

Na kraju možemo samo zaključiti da je šteta da ovakvo prekrasno mjesto nije kvalitetnije i više iskorišteno.

Stay tuned … Nove avanture slijede uskoro … :*

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s