Let’s go to TROGIR, CROATIA with kid (s) !

Hey ekipica … Kaj ima … Dobrodošli na jedan od najstarijih i najuzbudljivijih gradova s hrvatske strane Jadranske obale. Ljeto jeeee i u Trogiru smooooo … može li bolje od toga … Doslovce obožavam Trogir, i iako sam bila ovdje nekoliko puta svaki put me ispočetka oduševi. 🙂 Par osnovnih informacija o ovom prekrasnom prekrasnom gradiću … Trogir je smješten u središnjoj Dalmaciji, na istočnoj obali Jadranskog mora. Trogir je povijesni grad ali i luka u splitsko-dalmatinskoj županiji. Povijesni dio grada smješten je na malenom otoku između obale i otoka Čiova. Trogir je od splitskog aerodroma udaljen svega 6 kilometara. Povijest Trogira i njegova tradicija duža je od 2300 godina. Kultura i povijesna baština Trogira je takva kakva je zahvaljujući utjecaju starih Grka, Rimljana i Venecije. Trogir ima visoku koncentraciju palača, crkava i tornjeva, kao i utvrdu na malenom otoku, i 1997 je upisan na UNESCO-ovu listu svjetske baštine. Dakle ovdje stvarno imate osjećaj da hodate po nekom ogromnom, prekrasnom, otvorenom muzeju.

U centar Trogira stigli smo autom, kojeg smo ostavili na javnom parkiralištu ( cijena 10 kn/sat ). I hajdemo, možemo se baciti na još jedno istraživanje Trogira … Odmah pokraj parkirališta nalazi se zgodan mali mostić s kojeg se pruža pogled na prvu znamenitost koju smo odlučili posjetiti danas a to je Kula svetog Marka.

ula svetog Marka zapravo je dio impresivne tvrđave Kamerlengo koja datira u početak 15-tog stoljeća. Sagrađena je od strane venecijanaca i neko vrijeme je služila kao guvernerova palača. Kula svetog Marka je sagrađena nešto kasnije te je okruglog oblika a služila je kao pomoć artiljeriji. Kamerlengo tvrđava se u današnje vrijeme koristi za vanjska događanja u ljetnim mjesecima zbog svoje ljepote.

3

7

5

4

Između Kule svetog Marka i tvrđave Kamerlengo nalaze se još dvije važne znamenitosti grada Trogira. Prva je Drvo Ljubavi. Ljubavlju isprepleteno drvo nalazi se nedaleko od centra grada, a broji mnoge zaljubljene posjetitelje koji ne mogu zaobići ovo mjesto. Legenda kaže da tko se poljubi na ovom drvetu, njihova će ljubav biti vječna, odnosno voljet će se dok god postoje. Stoga posjetite ovo mjesto i „osigurajte“ svoju ljubav za cijelu vječnost.

8

9

10

Drugi je Marmontov Glorijet. Na šetnici između Kule i Kamerlenga, uz nogometno igralište, smještena je kružna kolonada, klasicističkog stila pod nazivom Glorijet. Nalazi se na četvrtastom postolju, u obliku paviljona, kojeg čine šest kamenih stupova sa šiljatim krovom. Malim mostom je bio spojen s obalom, a u njegovom središtu se trebao nalaziti Napoleonov spomenik. Glorijet je sagrađen za vrijeme vladavine Francuza, točnije 1809. godine u čast francuskog maršala Marmonta. Važno je istaknuti kako se Glorijet ističe kao jedan od rijetkih sačuvanih spomenika iz vremena kratkotrajne francuske vlasti u Dalmaciji.

11

I evo je konačno … Tvrđava Kamerlengo … Cijena ulaza za odrasle je 25 kn, i za djecu iznad 6 godina 20 kn. Svakako se isplati ući i pogledati, ako  ništa drugo zbog veličanstvenog pogleda koji se pruža s vrha kule …

12

15

16

Pogled 🙂

19

20

23

21

24

25

26

28

Nakon tvrđave nastavili smo šetnju po Trogirskoj Rivi te krenuli prema centru ovog prekrasnog starog grada …

30

Uličice kao i arhitektura ovog grada su jednostavno prekrasne … Pogledajte samo …

31

32

33

34

35

Lutajući ovim gradom muzejom stigli smo i do glavnog gradskog trga gdje možete pronaći Gradsku Vijećnicu …

https://triprabbits.com/hr/gradska-vijecnica-trogir-hrvatska-znamenitosti-atrakcije/

37

Muzej Sakralne umjetnosti …

https://triprabbits.com/hr/muzej-sakralne-umjetnosti-trogir-hrvatska-znamenitosti-atrakcije/

38

Gradska loža …

https://triprabbits.com/hr/gradska-loza-trogir-hrvatska-znamenitosti-atrakcije/

42

43

39

Čipiko palaču …

https://triprabbits.com/hr/velika-palaca-cipiko-trogir-hrvatska-znamenitosti-atrakcije/

40

Katedralu Sv. Lovre …

https://triprabbits.com/hr/katedrala-sv-lovre-trogir-hrvatska-znamenitosti-atrakcije/

41

I nakon što se maknete s glavnog gradskog trga postoji još cijeli niz zanimljivosti za posjetiti …

Crkvu Ivana Krstitelja …

https://triprabbits.com/hr/crkva-ivana-krstitelja-trogir-hrvatska-znamenitosti-atrakcije/

44

Južna gradska rata …

https://triprabbits.com/hr/juzna-gradska-vrata-trogir-hrvatska-znamenitosti-atrakcije/

46

Samostan Sv.  Nikole …

https://triprabbits.com/hr/samostan-i-crkva-sv-nikole-trogir-hrvatska-znamenitosti-atrakcije/

36

47

Crkvu Sv. Dominika …

https://triprabbits.com/hr/crkva-sv-dominika-trogir-hrvatska-znamenitosti-atrakcije/

48

I jedino što mogu reći … Uživajte, uživajte, uživajte u Trogiru … Uvjeravam vas da kad ga jednom posjetite postajete ovisni o ovom mjestu … Nažalost što se nas tiče bilo je ” put me zove moram poć ” … Do nekog slijedećeg viđenja Trogire, ostani takav prekrasan kakav si … Vidimo se ponovno, obećavamo …

49

50

52

51

Stay tuned … Nove avanture uskoro … :*

One thought on “Let’s go to TROGIR, CROATIA with kid (s) !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s