Let’s go to CENTRAL MARKET & LLOTJA DE LA SEDA, VALENCIA, SPAIN with kid(s)!

Prvo jutro u Valenciji. Krećemo u istraživanje novog grada. Obožavam taj feeling. Danas je na rasporedu Ciutat Vella jer se većina znamenitosti nalazi na hodajućoj udaljenosti u tom starom dijelu grada. Krećemo prema glavnoj valencijskoj tržnici poznatoj pod nazivom Mercat Central. Od našeg stana je udaljena nekih 900 metara pa ćemo pješke do tamo kako bismo usput razgledali grad.

Boja na ovom drvetu ❤

Ubrzo stižemo do tržnice koja je smještena tik uz Llotju de la Sedu (nekadašnju poznatu tržnicu svilom) i crkvu Santos Juanes u centru Valencije. Tržnica je jedna od najvažnijih secesijskih građevina Valencije. Građena je u razdoblju od 1914. do 1928. godine. Ovo je jedna od najvećih tržnica u Europi i prostire se na preko 8000 metara kvadratnih na 2 kata. Važno je spomenuti da je krov građen od različitih kupola i raznih nagnutih dijelova, različitih veličina dok se u unutrašnjosti tržnice koristio velik broj materijala za izgradnju poput željeza, drva, keramike … Iako je građevina rađena u secesijskom stilu ima prozore koji spadaju u valencijski gotički stil kao i susjedna Lloja da la Seda i crkva Santos Juanes. U tome i je glavna ljepota zgrade jer omogućava poseban doživljaj zbog svjetlosti koja ulazi u zgradu kroz te šarene prozore.

Većina trgovaca ovdje prodaje hranu i slične prerađevine ali ovdje ima i velik broj restorana i suvenirnica te je ovo jako popularna lokacija kako za turiste tako i za domaće. Mi smo ovdje kupili svježe jagode i cijeđene sokove kojih ima svih mogućih vrsta koje možete zamisliti (osim jabuke, jer Tin iznenadno od ovog trena pije samo sok od cijeđene jabuke i iako zvuči nevjerojatno nije ga bilo)… Funjio se tijekom daljnje šetnje po tržnici pa gospodina nema ni na jednoj slici … Inače cijena prirodnog soka kojeg iscijede ispred vas je oko 1,50 EUR, jagode u šalici ili voćne salate cca 0,90 EUR i općenito je voće i povrće dosta jeftinije nego u Hrvatskoj … Zapravo mi se čini da je hrana općenito puno povoljnija …

Ovdje se organiziraju tečajevi kuhanja paelle, za koji mi je žao da nismo imali dovoljno vremena, jer je to baš nešto što bih rado vidjela (drugi put nadam se). Tržnica je inače otvorena svakim danom od 7:30-15:00 sati osim nedjeljom i blagdanima.

Crkva Santos Juanes.

Nakon tržnice odlazimo u obilazak Llotje de la Seda odnosno ” Lože svile”. Nalazi se na nekoliko metara udaljenosti od tržnice, jedna je od najvažnijih turističkih atrakcija u gradu i svakako ju se isplati posjetiti. Otvorena je svakim danom od 9:30-19:00 sati i nedjeljom od 09:30-15:00 sati i ulaz je 2 EUR za odrasle, djeca ne plaćaju. Zgrada je proglašena UNESCO-vom svjetskom baštinom 1996. godine zbog iznimne vrijednosti kao primjer svjetovne građevine kasnogotičkog stila koja prikazuje snagu i bogatstvo velikih mediteranskih trgovačkih gradova.

Dvorište je puno drva naranči i prekrasno miriše.
Ovdje je baš super prostor je nabacit “lovice”.
” Jan kolko je visok stup? ”
Pogled s gornjeg kata.

Nakon Llotje odlazimo na ručak, a dalje nam je u planu obići Katedralu i Plazu de la Virgen, Plaza del Ayuntamiento i Plaza de la Reina o čemu ćemo detaljnije u slijedećem postu. Ručak i klincima malo zabavnijeg sadržaja prije nego krenemo u daljnje “pravo” razgledavanje.

“Dečki”može Hard Rock Caffe ? “

Daaaaaaa …
Daj gitaru i sve može …
“Može jedan ringišpil?”
” A ne nemože … “
I standardno svaki put kad prođemo ovuda mora se popeti na Nimbus 2000. A smješten je odmah pokraj naše ulice tako da ovuda prolazimo barem 2 puta dnevno. 🙂

Stay tuned … Nove avanture uskoro … :*

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s