Let’s go to TORRES DE SERRANOS, VALENCIA, SPAIN with kid(s)!

Jutro smo proveli u razgledavanju Bioparca, te se ponovno autobusnom linijom 67 za 1,5 EUR vratili u centar grada. Vrijeme je za ručak koji smo pojeli u tipičnom restorančiću koji nudi “Menu del Dia” za nekih 8-10 EUR pa tako za taj iznos dobijete predjelo, glavno jelo i piće ili desert. Tako se danas na meniju našla ponovno paella, bolognese, krumpirići, pržena slanina, povrće sa žara i pileći file sa roštilja. Kako nitko nije bio zainteresiran za desert uzeli smo kombinaciju s pićem. Ne mogu reći da se radi o nekom gastronomskom čudu neviđenom, ali sve je bilo ok i fino pa samim time opravdava cijenu od 8 EUR za dva slijeda hrane i piće.

Parkić se nalazi odmah uz restoran što je zgodno za malce dok se čeka hrana. Nakon ručka je u planu prošetati centrom grada te posjetiti Torres de Serranos ili Torres del Quart te se popeti na jedne od njih.

Prvo nailazimo na Torres de Serranos pa odlučujemo baciti oko na ovo zanimljivo zdanje.

Torres de Serranos su jedni od 12 “vrata” starih gradskih zidina kroz koja se moglo ući u grad. Sagrađeni su u gotičkom stilu krajem 14. stoljeća ( između 1392. i 1398. godine). Postoji nekoliko teorija kako su isti dobili ime, a jedna je ta da su ime dobili zahvaljujući svojoj lokaciji na sjevero-istoku u odnosu na stari gradski centar čineći tako ulaz u grad sa “kraljevske ceste” povezujući Valenciju sa distriktom El Serrans te cestu koja vodi prema Barceloni. Duga teorija je da su ime dobili po uglednoj obitelji Serranos koja je živjela u istoimenoj ulici.

Ovo je jako važan i jedan od najbolje očuvanih spomenika Valencije. Nakon što su gradske zidine srušene 1865. godine Torres de Serranos i Torres de Quart uz još neke arheološke ostatke i ruševine uspjeli su “preživjeti”. Sagrađeni su po ideji Pere Balaguera i činili su glavni ulaz u grad a prvotno su izgrađeni sa funkcijom obrane. U periodu između 1586. – 1887. godine koristili su se kao zatvor za plemiće.

Danas su tornjevi otvoreni za javnost. Cijena ulaznice za odrasle osobe je 2 EUR dok djeca ne plaćaju. Sa vrha tornja pruža se divan pogled na grad te se svakako isplati popeti gore. Tornjevi se koriste za razne ceremonije grada Valencije a jedna od najvažnijih je otvorenje festivala Las Fallas.

Pogled s “prvog” kata.
Unutar tornja.
Pogled s “drugog” kata.
Njima je super.
On bi se popeo i na skroz zadnji kat bez problema.
Ja s druge strane nisam neki fan visine i to je to od mene, ja na kat iznad više ne idem …
Kao nasmijana faca, a zapravo se osjećam potpuno suprotno … Ni popriličan vjetar koji puše ne pomaže … 🙂
Ulazno stubište.
Konačno na ravnom 🙂
Još jedna fotka i jurimo dalje.
U pozadini Torresi s gradske strane.

Nastavljamo dalje prema centru.

Stay tuned … Nove avanture uskoro … :*

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s