Let’s go to CATHEDRAL DE VALENCIA & PLAZA DE LA VIRGEN & DE LA REINA, VALENCIA, SPAIN with kid(s) !

U posljednjem postu posjetili smo Centralnu Tržnicu i Llotju de la seda te napravili malu “pauzu” od razgledavanja posjetivši Hard Rock Caffe i lunapark. Sad smo već ogladnili pa šetavši kroz Barrio El Carmen poznatu po mnoštvu restorana i kafića tražimo zgodno mjesto za ručak.

Odlučujemo se za ovu simpatičnu terasu …

Nakon klope vrijeme je za Horchatu, tradicionalan valencijanski napitak, koji mene osobno nije baš oduševio ali kad si u Valenciji moraš ga probati a i o ukusima se ne raspravlja.

Preko 200 godina stara i poznata tradicionalna Horchateria de Santa Catalina na Plazi de la Reina.

Popodne je rezervirano za valencijansku Katerdalu i posjet trgovima Plaza de la Reina i Plaza de la Virgen, te za gubljenje po simpatičnim uličicama kvarta Barrio el Carmen.

Ispred El Miguelete-a “zvonika” na kojeg se možete popeti (2 EUR) i uživati u pogledu na cijeli grad.

Valencijska Katedrala smještena je u srcu starog grada u kvartu zvanom El Carmen i povezuje dva najznačajnija trga, Plazu de la Reina i Plazu de la Virgen. Sama katedrala je zaista impresivna građevina mješavine stilova baroka, romanse i gotike. Bez obzira da li ste vjernici ili ne ja bih Vam svakako preporučila da posjetite ovo impresivno mjesto. U ovoj Katedrali se čuva Sveti Gral kojeg je Isus koristio na Posljednjoj Večeri. Cijena ulaznice u Katedralu za odrasle osobe je 6 EUR + 2 EUR ako se želite popeti na zvonik kako biste nakon nekih dvjestotinjak stepenica uživali u pogledu na grad. Mi smo u Katedrali bili ali zvonik smo preskočili jer smo panoramski pogledali grad s Torres de Serranosa. U cijenu ulaznice uključene su i slušalice sa audio vodičem kako biste saznali sve što Vas zanima o Katedrali.

Ispred glavnog ulaza.

Ulaz u kapelicu gdje je Sveti Gral.

Strop.

Oltar.

Oltar.

U Katedrali je izložen velik broj Biblija i ostalih religijskih elemenata.

Sveti Gral.

Nakon što smo razgledali katedralu gdje su klinci bili zaista dobri, jer onak ruku na srce nije to klincima od 1,5 i 5 godina vrhunac dana, jako nas je razveselio medo kojeg smo sreli na izlazu iz Katedale. Tinu je to medo iz “Grizzy and the lemmings” jer je trenutno taj crtić IN, a Janu je to VAU-VAU (jer sve dlakavo je vau-vau) iz “Maša i medo” jer je u njegovom svijetu taj crtić najbolji. Sjeli smo u hlad i pustili klince da se izguštaju i iskoristili to vrijeme za kupnju magnetića (od 2,5 EUR nadalje) i razglednica (0,5 EUR).

Samo nekoliko metara od glavnog ulaza nalazi se Plaza de la Virgen. Meni osobno jedan od najdražih trgova. Baš nekako ima ono nešto. Trg je omeđen katedralom, bazilikom i zgradom vlade. Na trgu se nalazi i fontana koja zapravo predstavlja rijeku Turiu. Na trgu ima mnoštvo mjesta za sjest i nešto pojesti i popiti te upijati divnu atmosferu ovog mjesta.

Katedrala u pozadini.

Snimio je jato golubova koje kani hraniti i loviti ovuda.

Bazilika.

Neptunova fontana sa 8 žena koja predstavlja rijeku Turiu s katedralom i bazilikom u pozadini.

U pozadini zgrada Vlade.

Vrt naranči u dvorištu vladine zgrade.

Osvježenje u fontani.

Vraćamo se na Plazu de la Reina te ponovno imamo pogled na katedralu s ove strane. Plazu de a Reina bi se moglo nazvati žilom kucavicom grada Valencije. Nije to tipičan pitoreskni španjolski trg već je to trg gdje se susreću pješaci, automobilski promet, autobusi i puno puno dugih događanja i stvari. Ovo je mjesto dobra polazna točka za bilo što u Valenciji, bilo da želite krenuti na razgledavanje Ciutat Velle, ili da Vam treba autobus za bilo koji dio grada, turistički autobus ili razne ture razgledavanja na segawayima i biciklima, ili jednostavno želite nešto pojesti ili popiti nalazite se na jednom od najprometnijih i najstarijih mjesta u gradu.

Mi se odlučujemo za kratak predah uz kavu i sladoled s pogledom na katedralu. Kava s mlijekom, 3 kuglice sladoleda i svježe cijeđeni sok od ananasa i manga cca 12 EUR (ne sjećam se pojedinačnih cijena).

Ostatak dana koristimo za lutanje centrom grada.

Daj me slikaj mama kak ih držim u ruci … 🙂

Banco de Valencia.

Fora restoran, koji naravno ne radi jer nije još vrijeme večere.

Sjeverni kolodvor.

Plaza de la Reina.

Plaza de la Reina.

Muzej keramike.

Bliži se kraj dana, vrijeme je za klopu, i da ih dostavimo u kadu i krevet u apartmanu. Tu moram spomenuti ono vječno pitanje koje me svi pitaju “A kaj ti oni jedu na putu?” Nije to pitanje bez razloga postavljeno tolko puta. Oni su poznati “nejelci” koji nikad nisu gladni i ništa ne vole. Na putu se s tim uopće ne zamaramo, jedu ono što žele bitno je da pojedu kakav takav obrok. Tako da nam ni nekoliko dana junka nije smak svijeta. Pojedu tu i tamo i neko voće, uvaljamo im rižoto i bolognese i prežive i oni i mi bez puno drame oko hrane. Doma se borimo sa zdravom, raznovrsnom i koliko toliko kvalitetnom prehranom … Pa eto male gospode u Taco Bellu na tacosima i krumpirićima. Tacosa malih imate već od 1 EUR, pommes je euro i nešto, mojito od 3 dcl 2,5 EURisto toliko otprilike i pivo … Menu-i se kreću otprilike kao i u Mc Donaldsu kod nas, ovisi što jedete.

Pogled iz Taco Bella na ulicu gdje je naš apartman.

Mah-mah za danas.

Stay tuned … Nove avanture uskoro … :*

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s