Let’s go to NATURE PARK VRANSKO LAKE, CROATIA with kid(s) !

Park prirode Vransko jezero je jedan od 11 parkova prirode u Republici Hrvatskoj i obuhvaća Vransko jezero s okolicom. Proglašen je 1999. godine na površini od 57 km2. Administrativno se nalazi u Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji. Nama je ove godine baza bila Pakoštane pa se Vransko jezero nikako nije moglo propustiti. Ovo je jedna od lokacija za koju često govorimo da ćemo posjetiti kad se vraćamo s mora ali nikako da to stvarno i “odradimo”.

Vransko jezero je najveće prirodno jezero u Hrvatskoj. To je jezero zapravo krško polje ispunjeno vodom i rijedak primjer kriptodepresije. U parku je dosada zabilježeno oko 235 vrsta ptica, od čega 102 gnjezdarice (ponajviše ptica močvarica), dok je ostalima jezero odmorište prilikom selidbe ili zimovalište. Prema procjenama u parku za jesenje selidbe dnevno boravi između 20.000 i 200.000 ptica.Posebnost parka je i bogatstvo ribe te razvijeni sportski ribolovni turizam. Dominantna karakteristika Parka je posebni ornitološki rezervat, gotovo netaknutih prirodnih staništa ptica vodarica, rijetkog močvarnog sustava, velike bioraznolikosti, izuzetne znanstvene i ekološke vrijednosti.

Sjeverozapadni dio jezera je 1983. godine proglašen posebnim ornitološkim rezervatom i uvršten u popis važnih ornitoloških područja u Europi. Kod posjete parku prirode Vransko jezero važno je spomenuti da postoje 3 “ulaza” u park. Jedan od njih je Crkvine gdje se i nalazi gore spomenuti ornitološki rezervat. Ovaj ulaz je od Pakoštana udaljen svega par minuta autom. Ulaznica za park je 20 kuna za odraslu osobu i vrijedi za sva 3 ulaza. Napominjem da vam za posjetu sva tri ulaza treba auto jer je jedan ulaz od drugog predaleko “na pješke”. Mi smo prvo stigli u ornitološki rezervat pokraj kojeg imate i fora adrenalinski park u šumici za koji nam je djelatnica rekla da radi po najavi. Šetnjica s troje malih klinaca je trajala cca 20-30 min.

Nakon Crkvina krenuli smo na drugi “ulaz” vidikovac Kamenjak. Autom nam je trebalo cca 10- 15 minuta do tamo. Prije vidikovca zastali smo u Maškovića Hanu. Kako su dvoje od troje klinaca netom prije zaspali u autu, samo smo nakratko izasli vidjeti o cem se radi iako je prvotni plan bio ovdje pojesti rucak.

Moram spomenuti da i na Crkvinama i na Kamenjaku ima dovoljno besplatnog parkinga.

U blizini najvišeg vrha Parka prirode Vransko jezero (Štandarac, 303 m), nalazi se najatraktivniji vidikovac ovog područja – info centar Kamenjak, na visini od oko 283 metra iznad mora.
Na području info centra možete dobiti više informacija o Parku prirode, kupiti suvenire s motivima Vranskog jezera, biciklističku i izletničku kartu, a možete i uživati u specijalitetima tradicijske konobe. Krajem srpnja upoznajte lokalne poljoprivrednike na sajmu „Luka i igara“.

Dva spojena objekta izgrađena su i uređena u tradicijskom stilu te se pokraj njih nalaze velike informacijske table koje pričaju priču o ovom kraju stariju od dva tisućljeća, veliki plato s klupama za odmor i uživanje, panoramski teleskop i ono što je najvažnije: pogled na čitavo jezero.

Pogled ovdje je fantastičan, ali desno od crkvice još nekih 200 metara po kamenoj stazici dolazite do platoa sa usuđujem se reći najljepšim pogledom ikada. Staza je neravna i na dijelovima uska ali se bez problema može s manjim klincima, samo uzmite klokanicu radije nego kolica ako imate bebu.

Vidi ovo …
Ovdje sam odlučila da sutradan idemo na Krku 🙂

Ajde ti sad reci da postoji nešto ljepše …

Jezero, more, otočje u pozadini … Jednostavno prekrasno …
Desetak minuta smo gledali vježbu kanadera… Jedva smo ih odvukli dalje …
Konoba Kamenjak

Na treći ulaz Prosika nismo išli ali evo što tamo možete pogledati. Na području Prosike, na najjužnijem dijelu Parka, uređen je posjetiteljski info centar. Lučica za privez brodova, sanitarni čvor, u tradicijskom stilu obnovljena ribarska kućica iz 19. stoljeća i uređen okoliš dočekuju najveći broj posjetitelja. Kratkom šetnjom na sjever doći ćete do promatračnice za ptice s koje se za lijepog vremena pruža pogled na cijelo jezero. Ako krenete na jug, šetnjom kroz koju vas prate poučne table, doći ćete do mjesta koje se naziva Jugovir. Ovdje za vrijeme jakog južnog vjetra radi podizanja morske razine, more izvire prema jezeru. Na ovom mjestu obnovljena je Borellijeva ribarska kuća iz 18. stoljeća, a u prošlosti je služila ribarima kao prenoćište, sklonište ili ostava odnosno čuvarima koji su kontrolirali izlov jegulje koja je upravo na ovom mjestu u najvećem broju migrirala prema moru i natrag.

Eto nadam se da ste se barem malo zainteresirali za Vransko jezero ako vec niste bili tamo.

Stay tuned… New adventures soon… :*

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s