Let’s go to SARAJEVO, BOSNIA AND HERZEGOVINA with kid(s) !

Jedan od povijesno najzanimljivijih gradova Europe je svakako glavni grad Bosne i Hercegovine, Sarajevo. Grad u kojem se spaja istočni i zapadni svijet, grad u kojem vlada multikulturalnost usprkos svim povijesnim događanjima. Glavni i najveći grad BiH mnogi nazivaju i Jeruzalemom Europe, upravo zbog svoje duge i bogate povijesti kao i vjerskih i kulturnih raznolikosti.
Mi smo u Sarajevu bili već puno puta ali klincima je ovo prvi susret sa meni jednim od najdražih gradova na svijetu, u kojem smo stekli puno dragih prijatelja i divnih uspomena. Sarajevo, tko te ne bi volio. Ukratko ću u ovom postu opisati gdje smo sve bili i što smo vidjeli.

1. Baščaršija – usudim se reći da je Baščaršija mjesto gdje ćete najbolje osjetiti dušu Sarajeva. Izgrađena je u 15. stoljeću, a naziv potiče od rijeći “baš” što na turskom znači “glavna” i riječi čaršija. Dakle “Glavna čaršija”. Kad hodate Baščaršijom obavezno pogledaje/posjetite Sebilj, Baščaršijsku i Gazi Husrev-begovu džamiju, bezistan, hrpu malih zanatskih radnji, čevabdžinice, pojedite pitu ili burek, baklavu, bosansku kavu, rahat lokum… Ma sve je ❤️.

Probali smo SVE.
I ponijeli za doma.

Hoću sve za doma.

2. Sebilj – je glavna atrakcija Baščaršije. Izgrađen u 18. stoljeću. Sebilj je arapska riječ za “zgrada na putu u kojoj ima vode”. Sarajevo je u prošlosti imalo puno više sebilja ali su izgorjeli u požaru. Ovaj trg se često zove i “Trgom golubova” jer ima jako puno “pitomih” goluba. Iskoristite priliku ovdje u miru popiti kavu dok klinci hrane golube kukuruzom kojeg možete kupiti na trgu za 1 KM (4 kn).

3. Gazi Husrev-begov bezistan –  bazar koji malkice podsjeća na Kapali čaršiju u Istanbulu. Gazi Husrev-begov bezistan je jedan od očuvanih bezistana u Sarajevu, koji i danas služi svojoj namjeni-trgovini. Bezistan je dio zadužbine Gazi Husrev-bega. Izgrađen je 1555. godine u neposrednoj blizini Kuršumli medrese, Begove džamije i Sahat-kule, s kojima je povezan istočnim ulazom.

Unutar bezistana.

4. Gazi Husrev-begova džamija – smatra se jednom od najznačajnijih džamija BiH ali i Balkana.

5. Vijećnica – predstavlja jedan od najljepših objekata iz austro-ugarskih vremena. Nalazi se tik uz Baščaršiju, a danas služi za razne svečane prijeme. Cijena ulaznice za odrasle 10 KM.

Nakon šetnje slijedi mali predah u Hodžiću. Moram ovdje spomenuti da naši klinci jedu jako slabo, gotovo nikako. Ali u Sarajevu su jeli “desetku” s kajmakom svaki (porcija od 10 najfinijih ćevapa sa lepinjom lukom i kajmakom). Tako da smo ćevape jeli svaki dan ako ne i dva puta dnevno … 🙂

6. Katedrala Srca Isusova – glavna je crkva Vrhbosanske nadbiskupije. Proglašena je nacionalnim spomenikom 2005., a 2014. je ispred Katedrale podignut spomenik papi Ivanu Pavlu II.

7. Ulica Ferhadija i Vječna vatra – glavna pješačka ulica u gradu koja spaja Vječnu vatru (spomenik osloboditeljima Sarajeva u 2. Svjetskom ratu) i Baščaršiju. Arhitektura Ferhadije je za razliku od Baščaršije iz Austro-Ugarskih vremena.

Vrijeme je za desert u Badem-Bademu.
Indexi 🙂

Vječna vatra.

8. Sarajevske ruže – tragovi granata obojeni crvenom bojom koji se nalaze duž Ferhadije, spomen su na sve ubijene građane Sarajeva. Ime su dobile jer podsjećaju na ruže potrganih latica.

9. Latinska ćuprija i Muzej Sarajeva – Latinska ćuprija je most preko rijeke Miljacke, poznat po svojoj povijesnoj pozadini. Gavrilo Princip je 1914. na mostu izvršio atentat na Franju Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju, što se uzima kao povod Prvog Svj. rata.

10. Trebevička žičara – otvorena 1959. godine, tokom opsade grada u potpunosti je uništena. Ponovno je svečano otvorena 2018. godine na Dan grada Sarajeva. Poznata je kao uspinjača koja vodi na vidikovac na Trebeviću. Ako niste državljanin BiH cijena povratne karte iznosi 20 KM za odraslu osobu.

11. Vrelo Bosne – predstavlja spomenik prirode u naselju Ilidža, nedaleko od Sarajeva. Radi se o izvoru rijeke Bosne, šetalistu i prekrasnom bijegu u prirodu.

12. Tunel spasa – je sarajevski ratni tunel koji je napravljen nakon opsade Sarajeva 1993. godine. Tunel je napravljen ispod aerodromske piste, dužine je 785 m, širine 1 m i visine oko 1,5 m. Nosio je naziv “Tunel kojeg nema” i bio je najstroža tajna Sarajeva jer je kroz tunel stizala hrana, oružje i slično. Nakon završetka rata, obiteljska kuća koja je služila kao ulaz pretvorena je u muzej. Ulaznica je 10 KM.

Poznate osobe koje su posjetile tunel.

13. Avaz Twist Tower – neboder koji je sjedište novinsko-izdavačke kuće Avaz. Visok 172 metra na gornjem katu nudi pogled na cijeli grad + ugostiteljske objekte. Cijena ulaznice 2 KM.

Od ostalih znamenitosti koje mi ovaj puta nismo posjetili ali smo bili u nekim prijašnjim posjetima svakako bih spomenula : Staru pravoslavnu crkvu, Sarajevsku sinagogu, Zemaljski muzej BiH, Art kuću sevdaha, Muzej ratnog djetinjstva te Žutu i Bijelu tabiju, Svrzinu kuću, Despića kuću…

Obavezno pojest ćevape kod Mrkve, Hodžica ili Želje. Pojest burek ili pitu u buregdžinici Bosna, baklavu u Bademu ili Sarajbosni. Popit pravu bosansku kahvu s rahat lokumom i popit vode iz česme pored Begove džamije jer legenda kaže da tko tamo popije vode, vraća se u Sarajevo.

Ćevosi u Mrkvi.

Ćevosi kod Želje.

Što se smještaja tiče … Odlučili smo se za hotel Hills Sarajevo jer sam na Megabonu našla neku super ponudu za 2 noćenja s doručkom i uključivalo jer neograničeno korištenje hotelskih bazena i igraonice. Takve stvari mi inače uopće nisu bitne ali kako smo bili u zimskom periodu nakon skoro cijelog dana hodanja po hladnoći ovo uopće nije bila loša ideja. Nakon što bismo oko 5-6 popodne stigli u hotel vrijeme do i poslije večere koristili smo ili na bazenima ili u igraonici. Večeru za nas 5 smo nadoplatili 25 EUR po danu a ručak smo i tako jeli vani. Hotel se nalazi na Ilidži u neposrednoj blizini vrela Bosne i Tunela spasa a do centra grada i Baščaršije nam je trebalo 10-15 minuta autom. Inače do hotela voze i autobusi i tramvaji pa se možete i tako snaći. Dolaskom u centar grada parkirali smo u garaži hotela Europe ili okolnim uličicama i nikada nismo imali problema sa pronalaskom parkinga.

Stay tuned … New adventures soon … :*

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s