Let’s go to GRAZ, AUSTRIA with kid(s) !

Imamo neplanirano slobodan petak i dan prije smišljam kako ga najbolje iskoristiti. Iako bi idealno bilo to pretvoriti u produženi vikend, ipak to nije opcija jer u subotu imamo neke neodgodive obveze. Ma nema veze, idemo negdje na jedan dan. Vremenska prognoza regije je zapravo odlučila gdje ćemo. Prognoza za Graz je bila obećavajuća, a i od Zagreba je udaljen svega 2 sata vožnje tako da je odluka pala na Graz. Idemo autoputom te putem kupujem slovensku vinjetu on-line (10 dana – 166 kn) i razmišljam kako ću i austrijsku isto tako kupiti. Ulazimo u Austriju i tek tad tipkam za kupnju vinjete (jer eto nemam pojma zašto već nisam kupila). Iako sam već na klik do kupnje, nešto me zeza mreža, jer se nije automatski spojilo na austrijsku mrežu, i dok to radim ručno, minutu dvije od granice već nas je zaustavila policija s informacijom da nas je snimila kamera i da nemamo vinjetu. Objasnim čovjeku što se dogodilo ali nema pomoći, kamera nas je snimila i govori mi da ni ne kupujem vinjetu jer kazna koju smo dobili vrijedi kao vinjeta od dva dana – 120 EUR u vjetar a tek smo ušli u Austriju (ne bi ništa rekla da sam išla prvi puta u Austriju ili da ovo nisam znala, uglavnom kupite vinjetu na vrijeme ne budite kao ja).

Dolazimo u Graz i odlučujemo se parkirati negdje u centru grada. Odluka pada na javnu garažu Griesgasse u istoimenoj ulici za 2,70 EUR po satu. Ovo je odlična lokacija za ostaviti auto jer je odmah u blizini Kunsthausa, Murinsela i Schlossberga. Ostavljamo dakle auto i krećemo u šetnju.

Graz je drugi najveći grad u Austriji i glavni grad Štajerske. Smješten je na rijeci Muri. Ima oko 280.800 stanovnika, od kojih su preko 7.000 hrvati. I vrlo je vjerojatno i često da ćete na ulici čuti hrvatski, bosanski ili srpski. Odmah uz garažu gdje smo parkirali nalazi se most preko Mure s kojeg se vidi Uhrturm na Schlossbergu i Murinsel na Muri.

Pogled na Murinsel.

Murinsel – je jedna od građevina izgrađenih povodom toga što je Graz bio ‘Europski grad kulture’. Slobodno se može reći da je Murinsel vratio Graz rijeci Muri. Ujedno je to i most između dvije obale – tradicionalnije kojom dominira Schloßberg i one modernije, gdje se prvo primjećuje Kunsthaus.
Čelična konstrukcija napravljena je u obliku poluotvorene školjke, a zapravo se radi o brodu učvršćenom sidrima te dodatno mostovima koji ga povezuju s obje obale Mure. Na otočiću se nalaze pozornica i kafić, u kojem možete uživati gledajući prema Schloßbergu ili Kunsthausu. Otok je imao privremenu namjenu, pa je nakon slavljeničke 2003. godine trebao biti prodan, ali su ga građani toliko zavoljeli da je odlučeno da ga se ostavi usidrenog tamo gdje i je. Ne naplaćuje se nikakav ulaz.

Schlossberg i Uhrturm – Schloßberg se nalazi na brdu usred Graza, i pruža jedinstvenu oazu mira. U početku su ga zvali ‘gradec’, što bi u prijevodu značilo ‘mali dvorac’. S vremenom se ‘mali dvorac’ razvio u veliku tvrđavu, koju čak niti Napoleon nije uspijevao osvojiti. No, nakon što je porazio Habsburgovce, naredio je potpuno uništenje tvrđave. Stanovnici Graza su velikom svotom novca uspjeli spasiti Uhrturm i Glockturm, dok je ostatak razoren. Do vrha se možete uspeti žičarom (Schlossbergbahn), koja iznenađujuće lako već dulje od 100 godina svladava strminu od čak 61 posto, ili Schlossbergliftom, futurističkim dizalom koje vas vrlo brzo dovede do vrha brda. Dok za uspinjanje preporučujemo žičaru ili lift, za spuštanje su odličan izbor valovite i pomalo bajkovite stube (Kriegssteig), koje će vas dovesti točno na Schloßbergplatz. Gore smo išli liftom, vožnja za nas 5 = 5,50 €.

Tobogan kojim se možete spustiti s Schlossberga u podnožje.
Pogled s Schlossberga.
Pogled na Aliena-Kunsthaus.
Uhrturm.
Uhrturm.

Nakon Schlossberga doznajemo da Fairytale vlakić ima jednosatnu stanku za ručak te odlazimo u šetnju do glavnog gradskog trga na kojem se nalazi i gradska viječnica Grazer Rathaus.

Viječnica.

Trg je prepun štandova sa hranom i pićem pa odlučujemo ovdje pojesti neki “ručak” s nogu. Ugl hamburger, cheesburger, kobasica sa sirom i dva puta krumpirići su nas došli nešto manje od 20 EUR.

Čekaju klopu.
Slikaj me kako držim zgradu.

Glumim goluba.
Publici je to poprilično smiješno.

Vrijeme je da se vratimo do Schlossberga na vožnju vlakićem. Fairytale Express Graz je 2 km duga pećinska željeznica širine 600 mm u tunelu Schloßberg u Grazu. Počinje u tunelu na nižoj razini žičare Schloßberg, do koje se može doći sa Schloßbergplatza. Cijena vožnje za nas 5 = 30,50€.

Radi se o polusatnoj vožnji vlakicem kroz pečinski dio Schlossberga i bilo bi dobro da barem natucate njemački jezik kako biste mogli razumjeti o čemu se radi, iako nije nužno. Na dijelovima je “predstava” glasna i dijelovi tunela su mračni pa je preporučljivo da djeca budu starija od 4 godine. Ovo je isto individualno jer naša najmlađa ima nepune 3 godine i bilo joj je super.

Nije joj bilo nimalo strašno.

Uspjela je i zaspati na kraju vožnje.

Nakon vlakića šetnjicom uz rijeku Muru odlazimo do dječjeg interaktivnog muzeja Frida i Fred. A sve o muzeju pogledaj na našem postu Frida & Fred.

Putem do muzeja morali smo stati u parkiću.

Kunsthaus – Kunsthaus Graz, Grazer Kunsthaus ili Umjetnički muzej Graz izgrađen je u sklopu proslava Europske prijestolnice kulture 2003. godine i od tada je postao arhitektonska znamenitost u Grazu, Austrija. Njegov izložbeni program specijaliziran je za suvremenu umjetnost od 1960-ih godina nadalje. Specifičan je po svom izgledu Aliena.

Prošetali gradom, nismo stigli do Eggenberga i ostavljamo ga za slijedeći put. A mi na povratku kući stajemo u Seisbergu, jer ne možeš ić u Graz a ne bacit oko u Primark (ja sam iz one generacije kada se par puta godišnje išlo u shoping u Graz, jer ni Ikee ni H&M-a ni ničeg sličnog nije bilo u ZG 🙂 ). Kad ste u okolici Graza toplo preporučam posjetiti Zotter tvornicu čokolade. Mi smo bili prije par godina na povratku iz Linza i bili smo oduševljeni. Ako te zanima kako izgleda klikni na naš blog post o Zotteru.

Stay tuned … New adventures soon … :*

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s