Let’s go to STRASBOURG, FRANCE with kid(s) !

Iako nam je Strasbourg najviše poznat po EU politici ili međunarodnim presudama, ovaj grad je puno više od toga i usuđujem se reći jedan od najljepših na kontinentu. Spoj je to njemačke i francuske kulture, naseljen je preko 2000 godina i uz Bruxelles se smatra drugom prijestolnicom EU. Njegova povijest je povijest EU u malom. On danas predstavlja europsko jedinstvo iako je u povijesti bio ratni plijen i simbol suparništva Berlina i Pariza. Danas je mirno sjedište Europe i njenih institucija. Nalazi se uz rijeku Rajnu u francuskoj pokrajini Alsace. Letjeli smo Ryanairom iz Zagreba do Karlsruhe/Baden Badena ( let 1:20 h, povratna karta 17 EUR po osobi), te nam je rent-a-carom trebalo 40-tak minuta do Strasbourga. Auto smo ranije rentali online i samo preuzeli na aerodromu (Autorentals- 1100 kn za 3 dana). Razgledavanje smo odlučili započeti u najpoznatijoj četvrti Le Petit France pa smo i parkirali u garaži u neposrednoj blizini (Parking Centre- Historique- Petit-France, 3,5 EUR za nekoliko sati, ne sjećam se točno).

Prvo do čega dolazimo je Grande Ile odnosno prvo središte grada u svijetu koje je stavljeno pod zaštitu UNESCO-a. Omeđen je obalama rijeke III. Ovdje doznajemo da je današnja francuska himna a nekad revolucionarna pjesma “Marseljeza” napisana u Strasbourgu. U Strasbourgu je i Gutenberg razvijao svoje ideje za tiskarski stol. Mladi Goethe se u Strasbourgu divio gotičkoj katedrali. U ovom povijesnom centru grada u vrijeme božićnih blagdana nalazi se tristotinjak štandova koji nude božićne ukrase, umjetnine i tradicionalne delicije poput brezela, medenjaka, foie grasa …

Grande Ile.
Grande Ile.

“Mala Francuska” je dio grada gdje su najljepši primjerci lokalne arhitekture, poput Maison des Tanneurs, kuće s prepoznatljivim bijelim pročeljem prekrivenim drvetom. Ovdje se također mogu naći stare mlinice, mostovi i obiteljski hoteli. Za vrijeme 16. i 17. stoljeća Mala Francuska bila je četvrt gradskih kožara, mlinara i ribara.

Le Petit France.
Le Petit France.

Le Petit France.
Le Petit France.
Le Petit France.
Le Petit France.
Le Petit France.
Le Petit France.

Strasbourg se naziva i glavnim gradom Božića i apsolutno svaka kuća i zgrada su u potpunosti ukrašene, a mirise kolačića, sira i kuhanog vina nemoguće je dočarati.

Šetnjom kroz “Malu Francusku” dolazimo do Katedrale Notre Dame de Strasbourg koja se smatra jednim od najljepših spomenika zapadne arhitekture. Građena je nekoliko stoljeća a od prvotno planirana 2 tornja ipak ima samo jedan koji danas služi i kao vidikovac, te se za 5 eura možete popeti na vrh tornja visine 142 metra odakle se pružaju nevjerojatni pogledi na grad ali i planinski masiv Vogezi i njemački Schwarzwald. U crkvi se nalazi i astronomski sat izrađen 1574 godine koji je danas velika atrakcija za turiste i svaki dan u 12:30 izvodi “performance”. Ova katedrala je nekoliko stoljeća bila najviša na svijetu dok se danas nalazi na 5. mjestu.

Na istom trgu kao i katedrala nalazi se i slavna kuća Kammerzell iz 15. stoljeća, sagrađena u stilu njemačke renesanse s drvenom fasadom. Ako je želite vidjeti iznutra možat ćete jesti u njenom rastoranu ili odsjesti u hotelu koji je postala.

Strasbourg ima više važnih trgova . Prvi je Place Gutenberg sa spomenikom istoimenom tvorcu tiskarskog stroja koji je ovdje proveo dio svog života. Drugi je Place de la Republique a treći Place Kleber, koji je uz trg pored katedrale poznat po jedinstvenom božićnom sajmu i blagdanskim delicijama te se na njemu postavlja ogromno božićno drvce. Tu je i karusel/ringišpil pa nam je ovaj trg svakako bio jedan od dražih (vožnja 3 EUR po djeteu). Božićni sajam u Strasbourgu jedan je od većih u Europi, a tradicionalno se održava još od 1570. godine. Svake godine krajem studenog ulice, kuće i crkve prigodno se ukrašavaju.

Na sjeveru grada je europska četvrt Strasbourga koja je ujedno dom institucija zbog kojih najčešće čujemo ime tog alzaškog grada u medijima. Jedno od dva sjedišta Europskog parlamenta (uz ono u Bruxellesu), smješteno je s dvije strane rijeke u nekoliko zgrada, povezanih mostovima. Glavna zgrada stakleni je toranj koji sliči na likovnu interpretaciju Babilonske kule Petera Bruegela mlađeg iz 16. stoljeća – u jednom tornju govori se 24 jezika EU-a, na drugom je Bog graditeljima pomiješao jezike. Susjedi Europskom parlamentu su zgrada Vijeća Europe i zgrada Suda za ljudska prava. U blizini europske četvrti nalazi se i Parc de l?Orangerie u kojem se mogu vidjeti rode – simbol regije Alsace.

Stay tuned … New adventures soon … 😘

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s