Let’s go to OLIMJE MONASTERY, SLOVENIA with kid(s) !

Spuštajući se s Jelenovog Grebena dolazimo do samostana koji je nekadašnje vlasništvo grofova Attems, a sada općine Podčetrtek, danas poznati samostan u kojem žive Mala braća sv. Franje – minoriti. Kraj njega je veličanstvena crkva Marijina Uznesenja, jedna od najljepših baroknih umjetnina u Sloveniji. U utočištu samostana u prizemlju južne kule krije se neprocjenjiva povijesna i umjetnička vrijednost – stara samostanska ljekarna s freskama, ostavština pavlina koji su 120 godina boravili u olimskom samostanu (1663. – 1783.)

Danas franjevci (minoriti) vode župu Olimje, uredili su biljnu ljekarnu, pčelinjak i biljni vrt u nekadašnjem dvorskom vrtu. Uzgajaju ponajprije one vrste biljaka koje su u prirodi ugrožene. U želji da posjetitelji Olimja upoznaju korisnost ljekovitog bilja i njegovu uporabu i prije svega da saznaju kako ga uzgajati u domaćem vrtu, uredili su botanički s više od 200 primjeraka ljekovitih biljaka. Uz svaku biljku nalazi se zapis koji objašnjava ime biljke na slovenskom i latinskom jeziku, njezina uporaba u ljekovite svrhe i protiv kojih bolesti se rabi.

Zanimljvo mjesto za pogledati … Svakako preporučamo u “čololadarnicu” udaljenu svega 2 minute od samostana. Mi smoju preskočili jer smo se uputili u Terme Olimia.

Stay tuned … Nove avanture uskoro … :*

Leave a comment